Myra Antik Kenti ve Andriake'de 2009'dan bu yana süren çalışmalarda, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Geleceğe Miras Myra ve Andriake Projesi" kapsamında özel bir cam işleme tekniğiyle üretilmiş renkli levhalar ortaya çıktı.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Nevzat Çevik, çalışmaların 15. yılına girdiğini ve yıl boyu devam edeceğini belirtti. Kazılarda birçok bulguya ulaşıldığını ifade eden Çevik, bu yılki sürprizlerin Millefiori cam plakalar olduğunu, 42 numaralı mekanda yaklaşık 10 santimetrekare boyutlarında düz cam plakalar bulduklarını söyledi. Başlangıçta birkaç parça ile başlayan süreç, haftalarca süren çalışmalar sonucunda yüzlerce küçük parçadan oluşan büyük bir puzzle'a dönüştü; şu anda 20-30 plakayı neredeyse tamamen tamamladıklarını ekledi.
Çevik, plakaların nadir bulunduğunu ve Türkiye'de bu teknikte cam kullanımının ilk kez burada görüldüğünü vurgulayarak, her bir plağın orijinal bir eser olduğunu belirtti. Ayrıca, opustaki çeşitli renklerde taş ve mermer ile yapılmış kuş, deve ve aziz figürlerine de rastlandığını ifade ederek, Türkiye'de bu figürlerin ilk kez bulunduğunu kaydetti.
Plakaların bulunduğu yapının limanın idare merkezi olabileceğini düşünen Çevik, bu teknikte üretimin milattan sonra 1. yüzyıldan itibaren başladığını, buluntuların milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllara ait olduğunu öne sürdüğünü belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Andriake kazılarında çok özel bulgulara ulaşıldığını ve Türkiye'de ilk kez rastlanılan Millefiori cam kaplama levhalarının yılın en önemli bulgularından biri olduğunu kaydetti. Bu keşiflerin, zor ve ince cam işçiliği tekniğiyle yapıldığına dikkat çekerek, buluntuları gün ışığına çıkaran ekipleri teşekkür etti.