Bilim ve teknoloji

Müzisyenler çalışmalarının yapay zekayı eğitmek için kullanılmasına karşı bir bildiri imzaladı

Aralarında ABBA, The Cure ve Radiohead üyelerinin de bulunduğu binlerce sanatçı, yaratıcı eserlerin yapay zeka araçlarının eğitimi için kullanılmasına karşı bir protesto mektubu imzaladı.

Abone Ol

Müzisyenler, yazarlar ve aktörler, yapay zeka tarafından insan yapımı büyük miktarda eser üzerinde eğitilen sentetik görüntü, müzik ve yazılar üretebilen araçların sanat üzerindeki etkilerine karşı uyarıda bulundu.

13.500 imzacının arasında ABBA'dan Björn Ulvaeus, The Cure'dan Robert Smith, Radiohead'in Thom Yorke ve grup arkadaşları, besteciler John Rutter ve Max Richter gibi isimler yer aldı. Nobel ödüllü romancı Kazuo Ishiguro, Emma Donoghue, Ian Rankin, James Patterson, Ted Chiang ve Joanne Harris gibi yazarlar ile Julianne Moore, Kevin Bacon, Rosario Dawson ve Kate McKinnon gibi aktörler de mektuba destek veren diğer önemli figürler arasında.

Bağımsız Müzik Derneği'nin geçici CEO'su Gee Davy, "Birleşik Krallık'ın bağımsız müzik topluluğu adına, sanatçılarla iş birliği yapmaktan gurur duyan işletmeler olarak bu bildiriyi destekliyoruz" dedi. Davy, "Yaratıcılığın faydalarını elde etmek için politika yapıcıları, güçlü telif hakkı korumalarına ihtiyaç duyulduğunu unutmamaya çağırıyoruz" diyerek, müziğin tüm türler, topluluklar, bölgeler ve uluslar genelinde sağlıklı bir geleceğe sahip olmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Devam Eden Hukuki Mücadele

Bu son bildiri, yaratıcı dünya ile teknoloji firmaları arasındaki yapay zeka modellerinin ChatGPT gibi araçların eğitimi için eserlerin kullanımına yönelik süregelen yasal sorunların bir parçası olarak ortaya çıktı. Nick Cave gibi bazı sanatçılar, yapay zekanın müzik alanında kullanılmasına karşı konuşmuş ve ChatGPT'nin şarkı yazarlığını "insan olmanın grotesk bir alay konusu" olarak nitelendirmişti.

Bu yılın başlarında, Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, R.E.M. ve Bob Marley ile Frank Sinatra'nın varisleri gibi 200'den fazla sanatçı, Artist Rights Alliance tarafından sunulan açık bir mektuba imza atarak, yapay zeka teknolojisi şirketlerine, geliştiricilere, dijital müzik hizmetlerine ve platformlara, yapay zekayı insan sanatçılarının haklarını ihlal etmek ve değersizleştirmek için kullanmayı bırakma çağrısında bulunmuştu.

Mektupta, "Sorumlu bir şekilde kullanıldığında, yapay zekanın insan yaratıcılığını ilerletmek ve müzik tutkunları için yeni ve heyecan verici deneyimler sunmak için büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Ancak ne yazık ki, bazı platformlar ve geliştiriciler yapay zekayı yaratıcılığı sabote etmek ve sanatçıların, şarkı yazarlarının ve müzik sahiplerinin haklarını baltalamak için kullanıyor" ifadeleri yer aldı.

Yapay Zeka Karşıtı Olmayanlar da Var

Ancak tüm müzisyenler müzik endüstrisinde yapay zekanın kullanımına karşı değil. Kanadalı elektro sanatçısı Grimes, Spotify gibi yayın hizmetlerinde yapay zeka şarkılarına ayrılmış bir seçki olması gerektiğini savunuyor ve hayranlarını sesini "cezalandırılmadan" kullanmaya teşvik ediyor (başarılı yapay zeka tabanlı şarkılarda telif hakkı gelirlerini paylaşacağını belirtiyor). DJ David Guetta da yapay zeka araçlarının müzikte kullanımını destekleyen büyük isimlerden biri. Nile Rodgers ise başka bir kişinin sesini taklit etmek için yapay zeka kullanımını "korkunç" olarak tanımlasa da, kendini sanatsal olarak ifade etmek ve daha iyi müzik yapmak için yapay zekayı kullanmanın "harika" olduğunu söylüyor.