Sağlık

Mide kanseri riskini azaltan "helicobacter pylori" tedavisi

Çinli araştırmacılar, sindirim sisteminde bulunan ve mide enfeksiyonlarına ve ülsere yol açan "Helicobacter pylori (H. pylori)" bakterisinin tedavi edilmesinin, mide kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını belirledi.

Abone Ol

Science dergisinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, "H. pylori" tedavisinin, hem mide kanserine yakalanma hem de kanser kaynaklı ölüm riskini azalttığı tespit edildi. Çin'in Şantung eyaletindeki 1000'den fazla köyde, 2011 yılında başlatılan araştırmada, yaklaşık 180 bin kişiden 100 bininin sindirim sisteminde "H. pylori" tespit edildi.

Araştırma sonuçlarına göre, "H. pylori" tedavisi gören bireylerde mide kanseri riski yüzde 13 oranında azalırken, bakteriyi vücudundan tamamen uzaklaştıranlarda bu oran yüzde 19'a çıkıyor. "H. pylori", tüm kanser ölümlerinin yüzde 7,7'sinden sorumlu bulunuyor.

10 yıl süren araştırmada, 100 bin enfekte denekten bir grubuna antibiyotik ve mide asidini önleyici tedavi uygulandı. Bu grubun yüzde 73'ünde "H. pylori" başarıyla yok edildi. Kontrol grubunda ise hiçbir tedavi uygulanmadı. Yaklaşık 12 yıl sonunda, tedavi edilen grupta 354, tedavi edilmeyen grupta ise 399 mide kanseri vakası rapor edildi. Ayrıca, "H. pylori" enfeksiyonu bulunmayan 80 bin köylüden 282'si mide kanserine yakalandı.

Araştırma, 45 yaş altı deneklerde tedavinin kanseri önlemede yüzde 35, mide kanseri kaynaklı ölümleri önlemede ise yüzde 43 oranında etkili olduğunu ortaya koydu. Ancak, 45 yaş üstü deneklerde tedavinin etkisi daha düşük bulundu.

Mide Kanseri Vakalarını Önlüyor!

Araştırmacılar, bu tedavi yönteminin Çin genelinde yılda 85 bin mide kanseri vakasının önlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Japonya'da da benzer bir araştırma yapıldı. Japonya'nın yüksek mide kanseri oranı göz önüne alındığında, ülkede düzenli sağlık kontrolleri ve "H. pylori" antikor testleri yaygın olarak uygulanıyor. Japonya ulusal kanser istatistiklerine göre, 2013-2019 yılları arasında 8,5 milyon kişi "H. pylori" tedavisi gördü. Bu tedavinin, mide kanseri ölümlerini yıllık 50 binlerden 42 bin 300'e düşürmesinde etkili olduğu belirtildi. Kitasato Üniversitesi'nin 2021'de yayımlanan çalışmasına göre, bu tedavi Japonya'daki 284 bin mide kanseri vakasının ve 65 bin ölümün önlenmesine katkı sağladı ve sağlık maliyetlerinde 3,75 milyar dolar tasarruf sağladı.