Dünya

Meta, AB'ye çevrimiçi genç koruma standartları önerisi sundu

ABD merkezli teknoloji devi Meta, gençlerin çevrimiçi güvenliğini artırmak için Avrupa Komisyonu'na yaş doğrulama ve güvenlik standartlarını içeren bir öneri sundu.

Abone Ol

Meta, AB genelinde gençler için yaş doğrulama ve ebeveyn onayını içeren yeni çevrimiçi güvenlik standartları önerdi.

Şirket, uygulama mağazalarının, 16 yaş altındaki kullanıcıların ebeveynlerinden onay almasını zorunlu kılmayı hedefliyor.

Meta, AB genelinde tüm uygulamalar ve çevrimiçi hizmetler için gençlere uygun yaş doğrulama ve güvenlik standartlarının harmonize edilmesi gerektiğini belirtti. Şirketin önerisi, 16 yaşın altındaki kullanıcıların uygulama indirme taleplerinde ebeveyn onayını zorunlu kılmayı içeriyor.

Yaş Doğrulama ve Ebeveyn Onayı

Meta’nın planına göre, bir çocuk uygulama indirmek istediğinde, uygulama mağazaları ebeveynlere bildirim göndererek onaylarını alacak. Ayrıca sosyal medya gibi uygulamalarda, ebeveynlerin aktif olarak kontrol edebileceği gözetim araçlarının sağlanması gerektiği ifade edildi.

Meta'nın Küresel Güvenlik Başkanı Antigone Davis, "Avrupa’daki gençlerin güvenliği konusunda düzenlemeler çok parçalı bir yapıya sahip. Gençlerin çevrimiçi güvenliğini tutarlı bir şekilde sağlayacak yeni bir AB genel düzenlemeye acilen ihtiyacımız var," dedi.

AB Komisyonu'ndan Genç Güvenliği Vurgusu

Meta’nın çağrısı, Teknolojiden Sorumlu Yeni Komisyon Üyesi Henna Virkkunen’in gençlerin çevrimiçi güvenliğini "öncelikli bir konu" olarak belirtmesinin ardından geldi. Ayrıca İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Magnus Brunner ve Adalet Komiseri Michael McGrath da bu alanda sorumluluk taşıyor.

Mevcut Düzenlemeler ve Yeni Öneriler

Halihazırda AB üyesi ülkeler yaş doğrulama ile ilgili kendi kurallarını belirleme özgürlüğüne sahip. Ancak, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Direktifi (AVMSD) gibi düzenlemeler, bu konuda iyileştirmeler öngörüyor. Bununla birlikte, tartışma aşamasındaki Çocuk Cinsel İstismarı Materyali (CSAM) düzenlemesi de, çevrimiçi gençleri koruma amacıyla yaş doğrulamanın önemine vurgu yapıyor.