Gündem

Maduro, Erdoğan’la dostluğu nedeniyle benzer suikast girişimi yaşadı

Abone Ol

Ülkesinin altın rezervlerini Türkiye’de işletecek. Nicolas Maduro, 2016’da Erdoğan’a yönelik suikast girişimin benzerini, başkent Caracas’ta yaşadı.

2016 yılının ‘15 Temmuz’ tarihinde devleti ele geçirmek isteyen FETÖ’nün kalkışmasını lanetleyen ilk Latin Amerika ülkesi Venezuela, benzer bir darbe girişim ile karşılaştı. Türkiye, “batı destekli” FETÖ’nün demokrasiye vurmak istediği darbeyi, halkın gücüyle bastırırken; Venezuela’da askerlerin kaçışması dikkat çekti. Devrimlerle, darbelerle yoğurulan ülke, ABD’nin ‘arka bahçesi’ olarak görülürken; zengin petrol yataklarının boruları Washington’a çevrilmek isteniyor. Bu yüzden Başkan Nicolas Maduro, askeri tören esnasında suikast ile öldürülmek istendi. Öte yandan bir grup asker de, ‘askeri üs saldırısı’ hazırlığındayken bastırıldı.

Batı nasıl Afrika’yı kullanıyorsa, ABD de Latin Amerika ülkesini sömürmek istiyordu. Tıpkı; 15 Temmuz 2016’da Türkiye’de yönetimi ele geçirmek isteyen FETÖ’nün ABD’nin kontrolünde olması gibi… CIA, iki ülkede de aynı yöntemleri kullandı.

DÜNYADAKİ “KARANLIK EL”

Venezuela, 2002’de yani tam 15 yıl önce de 15 Temmuz’un bir benzerini, Başkan Hugo Chavez yönetimindeyken de yaşamıştı. Şüpheli şekilde ölen Chavez’in yerine geçen Maduro da herkesin gözleri önünde öldürülmekten son anda kurtuldu.

İç savaş ve kaos çıkarmak için Başkan Maduro’yu hedef alan bir grup ABD destekli asker, kirli planlarında başarılı olamadı.

Maduro’nun Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Doyumsuz emperyalist vampirler, ülkemizde daha önce yaptıklarını, size karşı da yapmıştı. Şimdi yine yapıyorlar. Bunlara karşı beraber mücadele etmek zorundayız” dediği öğrenildi. 2013’te Türkiye’de yenilen küresel güçler, Mısır’da seçilmiş iktidarı devirmiş, Brezilya’da devlet başkanı Luiz Lula, ilginç bir şekilde kanserden ölürken, Venezuela’da da Chavez kanserden hayatını kaybetmişti. Venezuela bugün de 15 Temmuz benzeri bir darbe girişimi ile gündemde… Donald Trump’ın göreve gelmesiyle ABD’nin Venezuela’ya müdahalesine yönelik adımlar başlatılmıştı. Nicolas Maduro’nun hedefte olması, başta Kudüs olmak üzere birçok konuda Ankara’yla aynı düşüncelere sahip olmasının da etkisini taşıyor.

MADURO ‘MUHALİFLERİ’ SUÇLADI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, iki muhalif milletvekili için ‘Suikast ile bağlantılı’ açıklaması yaptı. Maduro bir de Kolombiya’da sürgündeki muhalif lideri suçladı. Maduro, “Kurucu Meclis bu vekillerin dokunulmazlıklarını düşürmeyi görüşecek” değerlendirmesinde bulundu. Tutuklanan 6 şüphelinin ifadelerinin ve soruşturmanın muhalifleri işaret ettiğini belirten Maduro, “Julio Borges’in bu olayla bağlantısı olduğu görülüyor” dedi. Maduro, muhalif vekiller Juan Requesens ile ABD’de yaşayan Osman Delgado Tabosky’nin de şüpheli olduğunu aktardı. Maduro son olarak suikast için 11 kişiye 50 milyon dolar teklif edildiğini de öne sürdü.