Sağlık

Lupus hastalığını iyileştiren tedavi bulundu mu?

Lupus hastalığı için umut vadeden yeni bir tedavi yöntemi, Avrupa'da uygulanmaya başlandı ve İngiltere'deki üç hasta bu tedavi denemelerine katılıyor. Amaç, hastaların sürekli ilaç kullanma gereksinimlerini azaltmak.

Abone Ol

Lupus, vücudun bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırdığı ve kesin bir tedavisi bulunmayan bir otoimmün hastalıktır. Eklemlerde ağrı, ciltte döküntü ve kronik yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren lupus, alevlenme dönemlerinde semptomlarını yoğunlaştırır.

CAR T-hücre tedavisi olarak bilinen bu yeni yöntem, hastaların bağışıklık sistemini genetik olarak değiştirmeyi ve böylece hastalığı tersine çevirmeyi hedefliyor. Tedavi, hastaların kanından T-hücrelerinin izole edilmesi, laboratuvarda bu hücrelerin değiştirilmesi ve sonrasında yeniden vücuda enjekte edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Tedavinin amacı, hastaların bağışıklık hücrelerinin zararlı hücreleri tanımasını sağlamak.

Manchester Royal Infirmary'den araştırma lideri Romatolog Ben Parker, bu tedavinin İngiltere’de ilk kez uygulanmasından gurur duyduklarını ve bunun yüksek riskli lupus hastaları için çığır açıcı olabileceğini ifade etti. Parker, “Lupus sürekli ilaç gerektiren bir hastalık ancak bu tedaviyle bu durum değişebilir, bu son derece heyecan verici” dedi.

Alman Denemelerinden Umut Verici Sonuçlar

Almanya'da yapılan küçük çaplı bir denemede, tedavi edilen beş ağır lupus hastasının üç ay içinde tam bir iyileşme sağladığı ve bir yıl boyunca ilaçsız yaşamaya devam ettiği görüldü. University College London Hastanesi'nden Romatolog Dr. Maria Leandro, “CAR-T tedavisinin kanser, özellikle kan kanserlerinde etkili olduğunu gördük ve aynı sonuçları otoimmün hastalıklarda da yakalamayı umuyoruz” diye konuştu.

İngiltere'de tedaviyi alan hastalardan biri olan Katie Tinkler, lupus nedeniyle mesleğini bırakmak zorunda kalan bir fitness eğitmeni. “20 yaşındayken lupus teşhisi kondu,” diyen Tinkler, “Şiddetli eklem ağrısı yaşadım ve ilk yıllarda bu ana semptomumdu,” ifadelerini kullandı. Tinkler, yeni tedaviye katıldığı için “sonsuz heyecan duyduğunu” belirterek, diğer otoimmün hastalıklara sahip kişilere de bu tedavi ile hayatlarında büyük bir fark yaratabilecek bir gelişme olacağı umudunu vermek istediğini söyledi.