Bilim ve teknoloji

Limon ve detoks sularının zayıflamada etkisi yok

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, kilo vermede etkili olduğu öne sürülen limon ve detoks sularının zayıflatıcı etkisi olmadığını belirtti. Alphan, bu tür tavsiyelerin gerçekçi olmadığını vurguladı.

Abone Ol

Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Prof. Dr. Emel Alphan, sosyal medyanın da etkisiyle gündeme gelen ve zaman zaman diyet listelerinde yer alan limon, salatalık, maydanoz gibi sebzelerle hazırlanan detoks sularının zayıflama üzerindeki etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Limon yağı eritmez"

"Limon yiyerek ya da limon suyu içerek kilo kaybedilmez" diyen Alphan, "Enerji sağlayan besinler az alındığında, vücut enerji açığını kapatmak için önceden biriktirdiği yağ dokusunu yakar. Limon, yağı eritmez" ifadelerini kullandı. Alphan, bunu basit bir deneyle açıklayarak, "Margarin veya tereyağının üzerine limon sıkıp bekleyin, yağ erimez. Aynı şekilde sıvı yağa limon suyu koyduğunuzda da yağın hiçbir şekilde karışmadığını göreceksiniz. Bu nedenle limon yiyerek ya da limon suyu içerek zayıflanmaz, vücuttaki yağlar atılamaz" dedi.

Enerji değeri düşük meyveler tercih edilmeli

Açlık hissedildiğinde abur cubur tüketmek yerine enerji değeri düşük meyvelerin tercih edilebileceğini ifade eden Alphan, "Açlık hissedildiğinde kurabiye ve bisküvi gibi enerji yoğunluğu fazla olan atıştırmalıklar yerine limon veya diğer meyveler tercih edilirse açlık duygusu biraz bastırılmış olur. Ancak bu, önemsenecek miktarda enerji alınmadığı anlamına gelir. Bu durum sadece limon için değil, elma, armut, şeftali, portakal, salatalık, domates, marul gibi enerji değeri çok düşük meyveler ve sebzeler için de geçerlidir. Bir anlamda mideyi enerji değeri düşük besinlerle doldurarak enerjisi yoğun besinleri tüketmenin önüne geçilmiş olur" diye konuştu.

Detoks sularına dikkat

Son yıllarda suyun içine limon, nane, maydanoz gibi çeşitli sebze ve meyveler eklenerek hazırlanan içeceklere ilginin arttığını belirten Prof. Dr. Emel Alphan, bu tip içeceklerin moda haline geldiğini söyledi. Alphan, "Toplu yemek yenilen yerlerde bile bu içecekler gündeme gelebiliyor. Masalardaki sürahilerde maydanoz, nane ve limonları görmek mümkün. Ancak bu işlem yapılırken sebzelerin iyi yıkandığından emin olunması gerekir. Aksi halde suyun içine atılan bu bitkiler, eğer yıkanmamışsa tarladan gelen tarım ve böcek ilaçları ile hatta hazırlayanların ellerinden geçen mikroplar suya karışabilir ve sağlık problemlerine yol açabilir" uyarısında bulundu.

Zayıflattığı iddia edilen detoks suları

Prof. Dr. Emel Alphan, detoks adı altında zayıflattığı öne sürülen içeceklere de değinerek, "Son zamanlarda kilo kaybetmek isteyen kişilere diüretik etkisi ve zayıflatıcı etkisi olduğu öne sürülerek limon başta olmak üzere çeşitli sebzelerin su içine konularak hazırlandığı reçeteler veriliyor. Bu reçetelere uyulduğunda zayıflamanın gerçekleştiği iddia ediliyor. Ancak bu iddialar son derece yanıltıcı ve gerçek dışıdır. Suyun aromasını değiştirerek daha fazla su içmeyi sağlamanın dışında, suya konulan bu karışımların herhangi bir yararı yoktur" şeklinde konuştu.