Dünya

Libya'da sel felaketin nedeniyle 12 yetkiliye hapis cezası

Libyalı 12 yetkili, Eylül ayında 4.000'den fazla insanın ölümüne neden olan feci baraj çökmelerindeki rolleri nedeniyle 9 ila 27 yıl arasında değişen hapisle cezalandırıldı.

Abone Ol

Derna kentindeki mahallelerin tamamı sular altında kalmış ve tahliye çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Mahkum edilen yetkililer su kaynaklarının yönetiminden ve barajların bakımından sorumluydu. Sanıklar “görevi ihmal, kasten adam öldürmek ve kamu parasını israf etmek” gibi suçlarla itham edildiler.

Savcılık, sanıklardan üçünün yasadışı yollardan elde ettikleri parayı geri ödemelerine de karar verildiğini söyledi. Yargılanan diğer dört kişi ise beraat etti.

Ocak ayında yayınlanan uluslararası bir raporda, barajların Libya'da on yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar sırasında kısmen yetersiz bakım ve yönetim nedeniyle yol açtığı belirtilmişti.

Derna'yı vuran felaketten bir hafta sonra, öfkeli kent sakinleri belediye başkanının evini yaktı. Tüm belediye meclisi üyeleri görevden alındı.

Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana Libya iktidar mücadeleleriyle bölünmüş durumda. Ülkede, şu anda Trablus merkezli BM tarafından tanınan bir hükümet ve ülkenin doğusunda General Halife Hafter'in desteklediği yönetim olmak üzere iki ayrı yapı var.