AB Konseyi tarafından 12 Aralık 2024'te alınan bu karar fiilen uygulamaya geçti.

UZUN SÜRELİ ENGELLER AŞILDI

AB’ye 2007 yılında üye olan Bulgaristan ve Romanya’nın Şengen bölgesine katılımı, AB üyesi ülkeler arasında ciddi tartışmalara neden olmuştu. Hollanda, Macaristan ve Avusturya’nın önceki vetoları süreci uzun süre tıkamıştı.

Son olarak Avusturya, göç ve yolsuzluk gerekçeleriyle aldığı veto kararını geri çekerek iki ülkenin önündeki engeli kaldırdı. Bu gelişmenin ardından, iki ülke önce 31 Mart 2024’te deniz ve hava sınırlarından Şengen’e dahil edilmişti. Bugün itibarıyla karadan da tam üyelik sağlandı.

Şengen Ülkelerinin Sayısı 29'A Çıktı2

VETO KARARINI GERİ ÇEKMİŞTİ

Avusturya'nın göç ve yolsuzluk gibi gerekçelerle aldığı veto kararını geri çekmesiyle iki ülkenin önündeki engel de kalkmıştı.

İsrail heyeti, esir takası müzakereleri için yarın Doha'ya gidecek İsrail heyeti, esir takası müzakereleri için yarın Doha'ya gidecek

Romanya ve Bulgaristan, 2007'de AB'ye üye olmuştu. AB Komisyonu, Sofya ve Bükreş'in Şengen'e dahil olması yönünde 2011'de görüş bildirmişti.

ŞENGEN BÖLGESİ 29 ÜLKEYİ KAPSIYOR

Şengen bölgesi, AB üyeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Bulgaristan ve Romanya'ya ek olarak, Lihtenştayn, İzlanda, Norveç ve İsviçre olmak üzere 29 ülkeyi kapsıyor.

Kaynak: AA