Işık, gıda kodeksine ve uluslararası standartlara uygun üretim yapıldığını belirterek, bu sorunun doğa koşullarından kaynaklandığını vurguladı.
Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen basın toplantısında, kuru incir özelinde yürütülen aflatoksin mücadele çalışmalarını aktaran Işık, aflatoksinin insan eliyle eklenen zirai ilaçlar ya da kalıntılarla ilgili olmadığını, iklim koşullarına bağlı olarak gelişen saprofit mantarlardan kaynaklanan doğal bir sorun olduğunu söyledi. Üretim dönemindeki hava koşullarına bağlı olarak, aflatoksin varlığının binde 5 ile yüzde 1.5 arasında değiştiğini ifade etti.
2024 üretim sezonunda olumsuz hava koşullarının etkisiyle aflatoksin oranlarında önemli bir artış yaşandığını belirten Işık, "2024 yılında aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığı nedeniyle AB'ye yapılan ihracatımızda alınan Hızlı Alarm Bildirimi sayısı geçen yıla göre arttı" dedi.
Kuru İncirden Aflatoksinin Temizlenmesi
Kuru incirden aflatoksinin temizlenmesi için işletmelerde UV lambaları ve lazer ayıklama makineleriyle yapılan fiziksel kontrollerin yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihracat öncesi her partiden numune alarak analiz yaptığı bilgisini verdi. Ayrıca, biyogaz tesislerinde aflatoksinli incirlerin enerjiye dönüştürüldüğünü ve bu yıl, iklim koşulları nedeniyle alım oranlarının yüzde 2.5'e çıktığını belirtti.
Işık, 40 bin çiftçi ailesiyle çalıştıklarını ve ihracattan geri dönen ürünlerin Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olması durumunda tekrar ülkeye girebileceğini, ancak bu süreçte yapılan iddiaların yanıltıcı ve asılsız olduğunu ifade etti. Son olarak, kuru incir ihracatında, 2023 sezonuna göre döviz gelirinin yüzde 41 arttığını, 86 milyon 431 bin dolardan 122 milyon 65 bin dolara çıktığını aktardı.