Pınar Karahan/Özel
Geçtiğimiz günlerde Bakan Yumaklı, çim alanların kuraklığa dayanıklı bitkilerle değiştirilmesi halinde su verimliliğinde önemli artış sağlanabileceğini söyledi. Yumaklı, "Çim alanların bir kısmının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesiyle yüzde 20-50, tamamının dönüştürülmesiyle de yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabilir" dedi. Bu sayede bakım ve enerji maliyetlerinin de düşmesi bekleniyor.
PEYZAJ UZMANINDAN ÖNERİLER
Diriliş Postası’na konuşan Peyzaj Uzmanı Dicle Hande Kaya ise peyzaj projelerinde bitki seçimi konusunda çeşitli önerilerde bulundu. Kaya, projelerde renk, doku, boyut ve şekil gibi unsurların iyi bir planla belirlenmesinin önemine değindi. Ayrıca, mevsimsel faktörlere uygun bitkilerin seçilmesi ve bakımının düzenli yapılması gerektiğini vurguladı.
SULAMADA MODERN YÖNTEMLER
Bahçe Tasarım UzmanıKaya, sulama konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Dünyanın su kaynaklarının büyük bir kısmının tarımsal sulamada kullanıldığına dikkat çeken Kaya, modern sulama yöntemlerinin kullanılmasının önemini vurguladı. Ayrıca, peyzaj projeleri öncesinde toprak su analizinin yapılmasının da önemli olduğunu söyledi.
PEYZAJ PROJE MALİYETİ
Kaya, peyzaj proje maliyetinin kullanılan bitki türü, arazi genişliği, toprak kalitesi, bölgenin ekolojisi, müşterinin istek ve beklentileri gibi birçok faktöre bağlı olarak değiştiğini belirtti.
PEYZAJDA DOĞAL TÜRLER TERCİH EDİLMELİ
Kaya, egzotik türlerin her ne kadar estetik olarak daha cazip gözükse de doğal türlerin kullanılmasının kültürel miras açısından daha önemli olduğunu söyledi.
DÜZENLİ BAKIM ÖNEMLİ
Kaya, bitki bakımına yönelik olarak malçlama, budama, uç alma ve kurumuş yaprakların temizlenmesi gibi bakım işlemlerinin düzenli yapılması gerektiğini vurguladı.