Ekonomi

Kredi kartlarına düzenleme geliyor mu? İlk tepkiler iş insanlarından…

Kredi kartı borçları rekor seviyeye ulaştı ve 1,2 trilyon TL'yi aştı. Bu durum, kredi kartlarına yönelik düzenleme ihtimalini gündeme getirdi. Ekonomi yönetimi kredi kartında yaşanan artışların önüne geçmek için taksit sayılarını azaltmaya yönelik çalışmalar olacağını bildirdi. İlk tepkiler iş insanlarından geldi. İş adamı Cem Boyner ve ATO Başkanı Gürel Baran kredi kartında taksit sayısının daha da artırılmasını talep etti.

Abone Ol

Bankacılık kaynakları, faiz, limit veya taksitte sınırlama gibi adımların atılabileceğini belirtiyor. Bireysel kredi faizlerindeki artış ve krediye erişimde yaşanan sorunlar vatandaşı kredi kartına yönlendirdi.

BDDK verilerine göre: 12 Ocak 2024 haftası itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 192 milyar liraya yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 462 milyar 866 milyon lira düzeyindeydi. Bireysel kredi kartı hacminde artış yüzde 157 oldu.

Ekonomi yönetimi, kredi kartlarında yaşanan hızlı artışa yönelik tedbir alınması gerektiği konusunda uyarılıyor. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar'ın kredi kartlarına yönelik kısıtlama çağrılarına ekonomi yönetimi harekete geçti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda parasal sıkılaşma adımlarına destek olmak için kredili işlemlere yeni sınırlamalar getirilebileceğini açıkladı.

ATO Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasını talep etti. Baran, inşaat malzemeleri sektöründe artan talep ve kredi kartı harcamalarındaki artışın tüketimden değil, inşaat üretiminden kaynaklandığını belirtti.

Cem Boyner ise kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesine karşı çıkarak, "Tüm alışverişler kredi kartı üzerinden yapılsa, ne vergi kaçağı kalır ne de bankacılık sistemi dışında bir hayat. Ne yolsuzluk ne de rüşvet" dedi.

Kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin ne zaman ve nasıl yapılacağı ise belirsizliğini koruyor.