Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla gibi "Muhteşem Yedili" şirketleri, 2024'te yapay zeka sayesinde ortalama %55 değer kazanırken, Avrupa'nın önde gelen şirketleri olan "Eurostars" ve "GRANOLAS" yalnızca %7,6 ve %0,6 gibi mütevazı artışlar kaydetti.  

Aegon Asset Management portföy yöneticisi Jordy Hermanns, Avrupa hisselerinin geri kalmasının temel nedenlerinden birinin yapay zeka eksikliği olduğunu vurguluyor: “Yapay zeka kaynaklı getiri Avrupa hisselerinde neredeyse yok.”  

Avrupa Şirketlerinin Karşılaştığı Zorluklar

Avrupa’nın büyük firmaları, piyasa dinamiklerinin yanı sıra şu dış faktörlerle mücadele ediyor:  

Avrupa’daki çok uluslu şirketlerin büyük bir kısmı Çin pazarına bağımlı. Özellikle lüks sektörün liderlerinden LVMH, Çin'deki düşük talep nedeniyle zorlanıyor.  

ABD'nin ticaret politikalarındaki belirsizlikler ve olası tarifeler Avrupa şirketlerini orantısız şekilde etkiliyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın önerdiği %10’luk evrensel tarifeler, özellikle Ferrari gibi ABD ve Çin’e ihracat yapan Avrupa şirketlerini zora sokabilir.  

Avrupa'nın piyasa değeri en yüksek şirketi olan Novo Nordisk, bu yıl yalnızca %4 değer kazanarak son beş yılın en zayıf performansını sergiliyor. Şirketin obezite ilacı Wegovy büyük bir başarı yakalasa da daha ucuz alternatiflerin piyasaya çıkması rekabeti artırıyor.  

Gözler Merkez Bankası faiz kararında Gözler Merkez Bankası faiz kararında

Yatırım Stratejileri: Belirsizlik Karşısında Çeşitlendirme

ABD teknoloji devleri zirveye oynasa da Hermanns, yatırımcıları portföylerini çeşitlendirmeleri konusunda uyarıyor: “Yatırımcılar sadece ABD hisselerine odaklanmamalı ve coğrafi çeşitliliği göz önünde bulundurmalı.”  

Avrupa piyasalarının dış etkilerle ve yapay zeka destekli büyüme katalizörünün eksikliğiyle mücadele ettiği bu dönemde, yatırımcıların belirsizliklere karşı dengeli bir yaklaşım sergilemesi öneriliyor.  

Kaynak: Haber Merkezi