Sağlık

Konuşma bozukluğu bu hastalığın habercisi olabilir

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, konuşma bozukluğu, kol veya bacakta güçsüzlük gibi belirtilerin inme işareti olabileceğini belirtti ve erken müdahalenin önemine dikkat çekti.

Abone Ol

Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında inme ve semptomları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Hastaneden yapılan açıklamada Asil, konuşma bozukluğu, yüzde kayma ve vücutta güçsüzlük gibi belirtilerin inme habercisi olabileceğini belirterek, bu semptomların gözlenmesi halinde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Asil, "İnme, ülkemizde ve dünyada önemli bir ölüm ve sakatlık nedenidir. Erken müdahale, felcin kalıcı hasar bırakmasını önleyebilir" dedi. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörlerin inme riskini etkilediğini ifade eden Asil, özellikle 55 yaş üstü bireylerde riskin arttığını ancak genç yaşta da görülebileceğini ekledi.

Asil, diyabet, hipertansiyon, obezite, yüksek kolesterol ve kalp hastalarının inme açısından yüksek risk grubunda olduğunu vurguladı ve erken dönemde tedaviyle damar tıkanıklığına bağlı iskemik inmelerin giderilebildiğini belirtti: "Damar tıkanıklığı ilaç ve anjiyografik yöntemlerle açılabiliyor, bu sayede hastanın şikayetleri kısmen ya da tamamen düzelebiliyor. Tedavide en kritik unsur zamanında müdahale."