Gündem

Kimseye güvence vermedik!

Abone Ol

Başbakan Binali Yıldırım, 10 Kasım’a kadar sürecek ABD ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı yaptı. Yıldırım, ziyarette ele alınacak konular hakkında bilgi verirken, vize krizinde geri adım atan ABD’nin çarpıtıcı mesajına değindi. Suriye ve Irak’taki gelişmeleri, terörle mücadelenin masaya yatırılacağını dile getiren Başbakan Yıldırım, “Özellikle Türkiye-ABD arasındaki Suriye, Irak meseleleri, FETÖ konusundaki ABD ile ilgili taleplerimiz ve bu konuda bundan sonraki aşama, kapsamlı bir şekilde dile getirilecek. Ayrıca PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele konusunda da aramızda mevcut olan bazı sorunları açıklıkla, iki müttefikin hukukuna uygun bir şekilde ele almayı hedefliyoruz” dedi.

Dosyalar odalara sığmıyor

Yıldırım, Pensilvanya iblisinin iadesi konusunda Trump yönetimine mesaj verdi. Türkiye’nin iade kapsamında hukuki olarak tüm sorumlulukları yerine getirdiğini, ancak ABD’nin anlamsız şekilde adım atmadığını vurgulayan Başbakan, “İade konusunda yapılacak her şey yapılmıştır, artık dosya odalara sığmayacak hale gelmiştir. Eğer bu kadar dosya, bilgi, belge iş görmüyorsa o zaman işin içinde başka bir mesele var diye insanın aklına geliyor. Biz belki haddinden fazla da dosya ve belge verdiğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla Amerikan yargısının bir an önce, hukuk sistemi devreye girerek bunun gereğini yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye hukuk devleti

Yıldırım, çıkardığı vize krizini yumuşatan ABD’nin, buna gerekçe olarak “Türkiye’den güvence aldık” şeklinde açıklama yapmasına tepki gösterdi. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, tutuklama yada gözaltı kararlarını sadece yargının verebileceğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: “İki ülke arasında özellikle bazı yargılamalar, bazı tutuklama işlemleri var. Amerika’da da var Türkiye’de de var. Her iki ülkede hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir. O bakımdan ABD’ye güvence vermek veya onların bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere, hukuk devlet ilkelerine uymaz.”

Soruşturma açın

Başbakan, ne olduğu belirsiz, buram buram operasyon kokan, 17-25 Aralık benzeri ParadisePapers belgeleri üzerinden karalama siyaseti yapanlara “Hodri meydan” dedi. Vatandaşın gerçeği öğrenmesi gerektiğini belirten Yıldırım, şu çağrıyı yaptı: “Milletim beni bilir, benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın dokunulmazlığı yok.Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir. Bunu özellikle de istiyorum. Dolayısıyla hiç kimsenin hiçbir şekilde haksız yere itham edilmesi, yanlış iş yapıyor gibi gösterilmesi kabul edilemez. Biz onurumuzla varız. Ülkemiz, milletimiz için bütün ömrümüzü verdik. Bizim için en büyük servet itibarımızdır, gerisi el kiridir, gelip geçicidir.”