Çevre

Kıbrıs'ta ilk kez 'ayak ısıran' dev su böceği keşfedildi

Bilim insanları ayak parmaklarını ısıran dev su böceklerinin ana karadan Kıbrıs'a geldiğine inanıyor, ancak bunun neden ve nasıl olduğundan emin değiller.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Bir araştırma, acı verici ısırıklara neden olabilen dev su böceklerinin Akdeniz'deki Kıbrıs adasını istila ettiğini ortaya çıkardı.

"Parmak ısıranlar" olarak da adlandırılan böcekler, yaklaşık 12 santimetre uzunluğa kadar büyüyebilen kuş yiyen türleri içeren Lethocerus cinsine aittir. Araştırmacılar, adanın doğu kıyısındaki yüzücülerin yardımıyla korkunç böcekleri keşfettiler ve halkı daha fazla dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

Araştırmanın yazarları 20 Mart'ta yaptıkları açıklamada , "Kıbrıslılar gözlerini açık ve ayak parmaklarını sudan uzak tutmalı" dedi. Araştırmacılar bulgularını 31 Aralık 2023'te "Grigore Antipa" Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada sundular.

Milli Park Servisi'ne göre dev su böcekleri dünya çapında göletler ve bataklıklar gibi tatlı su habitatlarında yaşıyor. Kıskaç benzeri uzantılar ve zehirli tükürük ile donatılmışlardır, bu da onların avlarını hareketsiz hale getirmelerine ve sıvıyı emmelerine olanak tanır. Bu böceklerin aynı zamanda şüphelenmeyen insanları ayak parmaklarının arasından ısırdıkları da biliniyor, bu yüzden onlara "ayak parmağı ısıranlar" deniyor, ancak bu ısırık toksik değil ve biz onların avı olamayacak kadar büyüğüz.

Lethocerus, ana kara ülkeleri olan Türkiye, Lübnan, İsrail ve Mısır'da Kıbrıs yakınlarında bulunuyor ancak adada daha önce hiç gözlemlenmemişti. Yeni çalışmada ekip, hataların kayıtlarını toplamak ve bunların ani gelişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için 2020 ile 2021 yılları arasında yerel Facebook gruplarındaki gönderilere baktı.

Yazarlar çalışmada "Bu çalışmada rapor edilen kayıtların neredeyse tamamı sosyal medya gruplarında tür tespiti talep eden fotoğraf ve videolar yayınlayan kişilere dayanıyordu" diye yazdı.