Gündem

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali 50 yaşında

9 Eylül 1974'te açılan Keban Barajı bugüne kadar 283 milyar kilovatsaat elektrik enerjisiyle ekonomiye yaklaşık 744 milyar liralık katkı sağladı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) Türkiye ekonomisine yarım asırdır sağladığı katkıya dikkat çekildi. 1965 yılında Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla inşasına başlanan ve yaklaşık 10 yılda tamamlanan Keban Barajı, Türkiye'nin sanayi tesislerini desteklemek ve genel enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kuruldu.

Keban Barajı’nın Enerji Üretim Gücü ve Önemi

Keban Barajı ve HES, 1330 megavat kurulu gücü ve yıllık ortalama 6,6 milyar kilovatsaatlik enerji üretim kapasitesiyle, 1974 yılında işletmeye alındığında Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santraliydi. Bugün ise, Türkiye’nin en büyük üçüncü hidroelektrik santrali olma özelliğini koruyor.

Açıklamada, Keban Barajı ve HES'inin 8'inci ünitesinin devreye alınarak tam kapasite elektrik üretimine 1982 yılında 8,3 milyar kilovatsaatlik enerjiyle başladığı ve o yıl Türkiye'de üretilen toplam elektriğin %31’ini tek başına karşılayarak büyük bir başarı elde ettiği ifade edildi. İşletmeye alındığı günden itibaren Keban Barajı, 283 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Türkiye ekonomisine 744 milyar liralık dev bir katkı sağladı.

GAP ve Barajın Stratejik Rolü

Keban Barajı, yalnızca enerji üretimiyle değil, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) da güvence sağlayıcı unsuru olarak önemli bir yere sahiptir. Barajın inşasından sonra tutulan 31 milyar metreküplük su kütlesi, 125 kilometre uzunluğunda ve 18 kilometre genişliğe ulaşan devasa bir göl meydana getirdi. Bu göl, 675 kilometrekarelik geniş bir alana yayılmış durumda.

Yüzer GES Projeleri ile Yenilikçi Enerji Çözümleri

Açıklamada, Keban Barajı'nın temiz ve yerli enerji üretiminde öncü olduğuna vurgu yapılırken, Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerjisi santraline (GES) de ev sahipliği yaptığı belirtildi. Keban Barajı Gölü’nde kurulan Kuzova Yüzer GES AR-GE Projesi kapsamında, 1 megavat kurulu güce sahip yüzer GES’in tamamlanarak faaliyete geçtiği açıklandı. Bu proje, hidroelektrik enerjinin yanında güneş enerjisi üretimi ile barajın enerji çeşitliliğini artırdığı ifade edildi.

Buna ek olarak, Keban Barajı Gölü’nde kurulacak ve yıllık 5 milyon 418 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek başka bir yüzer GES projesinin de 2024 Yılı Yatırım Programı'na dahil edildiği belirtildi. Bu gelişmelerle Keban Barajı’nın, Türkiye'nin enerji ihtiyacına hem hidroelektrik hem de güneş enerjisi ile daha fazla katkı sağlamaya devam edeceği vurgulandı.