Ekonomi

Japonya Başbakanı Kishida'dan Çin'e deniz ürünleri ithalat yasağını kaldırma çağrısı

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Çin'in Japonya'dan deniz ürünleri ithalatına getirdiği yasağı kaldırması çağrısında bulundu.

Abone Ol

Çin, Fukuşima Dai-içi Nükleer Enerji Santrali'nde arıtıldığı belirtilen radyoaktif atık suyun okyanusa salınması nedeniyle 24 Ağustos 2023'te tüm Japon deniz ürünlerinin ithalatını yasaklamıştı.

Kyodo News'e göre, Fukuşima'daki yerel balıkçılık kooperatifini ziyaret eden Başbakan Kishida, Çin'in bu yasak kararını "bilimsel temele dayanmayan ve kabul edilemez bir tedbir" olarak nitelendirdi. Kishida, "Japonya, bu yasağın derhal kaldırılmasını talep ediyor ve bu talebini her düzeyde dile getiriyor" dedi.

Başbakan Kishida, Çin'in yasağına karşılık atılacak adımları belirlemek amacıyla bir hafta içinde Bakanlar Kurulu toplantısı düzenleneceğini duyurdu. Ayrıca, yerel bir balık pazarında deniz ürünlerinin radyoaktif maddeler açısından test edilmesi sürecini denetleyen Kishida, çeşitli deniz ürünlerini tadarak güvenilir olduklarını vurguladı.

Fukuşima Balıkçılık Sektörü Zor Durumda

Fukuşima eyaletindeki balıkçılık sektörü, Çin'in Japon deniz ürünleri ithalatına getirdiği yasak nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya. Japon hükümeti, Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya gibi Çin dışındaki pazarlara ihracatı çeşitlendirmeye çalışsa da, Çin'e yapılan ihracattaki düşüşün yarattığı boşluk devam ediyor.

Çin ise, Mart 2011'deki yıkıcı deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Dai-içi Nükleer Enerji Santrali'nden okyanusa boşaltılan suyun "radyasyonla kirlendiğini" belirterek Japonya'ya karşı tepkisini sürdürüyor.

Fukuşima'nın Atık Su Boşaltma Süreci

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara yol açmış, bu nedenle radyoaktif serpinti sonucu santralin çevresi tahliye edilmişti. Reaktörlerin soğutulması için içlerine su basılmasıyla radyoaktif atık su birikmeye başlamıştı.

Haziran 2020'de Japon balıkçılar, atık suyun okyanusa boşaltılmasına karşı çıkmış, ancak dönemin Başbakanı Suga Yoşihide, Nisan 2021'de bu planı duyurmuştu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Temmuz 2023'te Japonya'nın planını güvenlik standartlarıyla uyumlu bulmuştu. 24 Ağustos 2023'te Japonya, Fukuşima'daki atık suyun tahliyesini başlattı.

Bu süreç, balıkçılar, çevre koruma aktivistleri ve Çin başta olmak üzere komşu ülkeler tarafından eleştirilirken, Çin Japon deniz ürünlerine ithalat yasağı getirmişti.