Gündem

İzmir'deki elektrik akımı faciasına ilişkin yeni gelişme!

İzmir'in Konak ilçesinde 12 Temmuz'da meydana gelen ve sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılan iki kişinin ölümüne ilişkin hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Bir grup avukat, olayın sorumlu kurumlarını belirlemek amacıyla İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Bu başvuru üzerine, 18 Temmuz'da yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan bilirkişi raporu dosyaya sunuldu.

Abone Ol

Hazırlanan bilirkişi raporunda dikkat çeken ifadeler yer aldı. Rapora göre, olayın meydana geldiği yerdeki enerji kablosunun mazgalın hemen altında bulunduğu, kablonun derinliğinin yaklaşık 15 santimetre olduğu ve koruyucu borunun bu bölümde iptal edildiği kaydedildi. Ayrıca, mazgalın kabloya baskı yapması sonucu izolasyonun bozulduğu belirtildi.

Olay ve Hukuki Süreç

Olay, sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ile onu kurtarmaya çalışan İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılması sonucu meydana geldi. Her iki kişi de bu trajik olayda hayatını kaybetti. Olayın ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü ve GDZ Elektrik Dağıtım şirketinin üst yöneticilerinin de bulunduğu toplam 42 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan dava açıldı.

Avukatların Talepleri

Başvuruyu yapan avukatlardan Murat Fatih Ülkü, olayın üzerinden yaklaşık 2.5 ay geçtiğini ve bu sürede yaşananların unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. Ülkü, olayın ardından benzeri durumların yaşandığına dair birçok başvuru aldıklarını ifade etti. Bu nedenle, sorunlu olabilecek tüm sokak ve caddelerde elektrik tesisatlarının ve kablolarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.