EN ÖNEMLİ ÖNCELİK ENFLASYON
Ekonomi programının hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme olduğunu aktaran Şimşek, enflasyonun düştüğünü, düşmeye de devam edeceğini bildirdi. Şimşek, “Çünkü bu bizim en büyük önceliğimiz. Programımızda, yüzde 64-65 civarı olan 2022-2023 enflasyon oranlarını 2027'de net şekilde tek haneye indirme hedefimiz var.” bilgisini verdi.
KAZANIMLAR KALICI HÂLE GELECEK
Şimşek, hedefe ulaşmak için makro bazda başarılması gereken diğer hedeflerin de fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve kazanımları kalıcı hâle getirecek verimlilik ile rekabet gücünü içeren bir yapısal dönüşüm programını işletmek olduğunu açıklayarak geçen yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine geçildiğini söyledi.
TÜRKİYE, TARIMSAL HASILADA AVRUPA BİRİNCİSİ: TARIM ŞAMPİYONU
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasında olduğunu belirterek, “Hükümetlerimiz döneminde tarım ve gıda sektörünü stratejik olarak ele aldık ve politikalarımızı buna göre şekillendirdik.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılımıyla düzenlenen “IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi”nde, ekonomi ve tarım arasındaki güçlü ilişkiyi bir kez daha dile getirmek istediklerini söyledi. Tarım sektörünün güçlendirilmesi için bakanlıklar arasında sağlanan işbirliğinin hem sektöre hem de ekonomiye önemli katkı sağlayacağına işaret eden Yumaklı, kalkınma planlarından Orta Vadeli Programlara ve kamu yatırımlarının yönlendirilmesine kadar birçok alanda verilen desteklerin sektörün geleceği açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Yumaklı, tarım ve gıda sektörünün, gıda güvenliğini sağlama, büyümeye katkıda bulunma, kırsal kalkınmayı destekleme ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik etme gibi önemli roller üstlendiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bu rolleriyle tarım ülkeler için stratejik öneme haiz olmakla beraber, ekonomilerin de lokomotif sektörlerinden birisidir. Biz de hükümetlerimiz döneminde tarım ve gıda sektörünü stratejik olarak ele aldık ve politikalarımızı da buna göre yön verdik. Bakanlık olarak temel görevimiz, gıda ihtiyacımızı güvenilir ve kaliteli bir şekilde ve uygun şartlarda karşılamaktır. Bunun yolunun ise sürdürülebilir, verimli ve kaliteli üretimden geçtiğini biliyoruz.” DESTEKLERLE REKOR ÜRETIM GELDI Sürdürülebilir üretim sağlamak için sektörü tarımsal destekler, kırsal kalkınma hibe destekleri ve uygun faizli finansman seçenekleri gibi uygulamalarla desteklediklerini anımsatan Yumaklı, yapılan çalışmalar neticesinde bitkisel ve hayvansal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını bildirdi. Yumaklı, ülkenin, sebze ve meyve üretiminde dünyada 4’üncü sıraya çıktığı bilgisini vererek, şunları kaydetti:
“Bugün tarımsal hasılada Avrupa’da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 ülke arasındayız. Bunun yanında ülkemiz, güçlü tarımsal altyapısını ihracatla da taçlandırıyor. Türkiye, tarımda 32,6 milyar dolarla net ihracatçı bir ülkedir. Tarım sektörümüz, son 6 çeyrektir aralıksız büyüyor. Geçen yıl Türkiye ortalamasının da üzerinde büyüme gerçekleştiren sektörümüz, ülke ekonomimize önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Tarım sektörümüz, geçen yıl 2 trilyon 428 milyar lira hasılayla gayrisafi yurt içi hasılamıza (GSYİH) yüzde 5,6 oranında katkı sağladı.”
ÇİFTÇİYE AKILLI DESTEK GELİYOR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım ve gıda sektörünün; nüfus artışı, iklim değişikliği, afetler, kaynak yetersizliği ve jeopolitik riskler gibi küresel sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu sorunların, sektörün stratejik önemini artırdığını vurgulayan Yumaklı, verimlilik, teknoloji ve kalite odaklı bir dönüşüm süreci başlattıklarını söyledi. Yapay zekâ, akıllı sulama ve nesnelerin interneti gibi yenilikçi sistemlerin üretime entegre edildiğini aktaran Yumaklı, bu dönüşümde çiftçilerin ve gençlerin rolüne dikkat çekti. Türkiye’nin tarımda rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade eden Yumaklı, 6 yıl aradan sonra düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası’nda atölye çalışmalarıyla sahadan gelen verilerin değerlendirildiğini ve Şura Sonuç Bildirgesi’nin mayıs ayında açıklanacağını bildirdi.