Eğitim

İtalya'da eğitimde yapay zeka pilot uygulaması başlıyor

Bu yıl başlayacak pilot projeyle, yapay zeka 15 okulda eğitime entegre edilecek ve öğrenci başarılarını izleyerek öğretim yöntemlerini geliştirmeye katkı sağlayacak.

Abone Ol

İtalya, yapay zekayı (AI) eğitimde denemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda dört bölgedeki 15 okulda bir pilot proje uygulanacak. Roma’daki IIS Tommaso Salvini Enstitüsü’nün müdürü Paolo Pedullà, AI’nin öğrenme sürecini iyileştirebileceğine inanan isimlerden biri. 2.000 öğrencinin bulunduğu bu okul, yapay zekanın kullanıldığı proje için gönüllü oldu.

Projeye katılan öğretmenlerden Ezio di Costanzo, yapay zekanın nasıl kullanılacağını anlattı. İki sınıf arasında bir karşılaştırma yapılacak; bir sınıf geleneksel yöntemlerle eğitime devam ederken, diğer sınıfta AI destekli eğitim uygulanacak. Hem bilim derslerinde hem de İtalyanca, Latince ve İngilizce derslerinde bu teknoloji kullanılacak.

AI, öğrencilerin öğrenme sürecinde yaptığı hataları tespit edip eksik oldukları konuları gösterecek. Öğrenciler, eksik oldukları konularda ek içeriklere ulaşabilecekler. Bu yöntem aynı zamanda öğretmenlerin de kendi eğitim yöntemlerini değerlendirmelerine olanak tanıyacak.

Öğrenci Başarılarına Katkı  

Projenin en büyük avantajlarından biri, dropout (okul terk) oranlarını azaltma potansiyeli. Okul müdürü Pedullà, yapay zekanın sadece hataları tespit etmekle kalmayıp, öğrencilerin hangi konularda eksik olduğunu belirttiğini söylüyor. Bu, öğrencilerin zayıf oldukları alanları anlamalarına yardımcı olabilir.

Lazio bölgesinin en büyük okullarından biri olan IIS Tommaso Salvini’de, yalnızca 17 yaşındaki öğrenciler bu deneye katılacak. Öğrenciler, çevrimiçi bir platform aracılığıyla hem sınıfta hem de ödevlerinde AI ile öğrenimlerini geliştirebilecekler.

Proje, iki yıl sürecek ve bu sürecin sonunda değerlendirmeler yapılacak. İtalya Eğitim Bakanlığı henüz pilot projenin başlama tarihini açıklamasa da, hedeflenen bu teknoloji destekli eğitim modelinin yaygınlaştırılması bekleniyor.