Dünya

İsrailli yetkililer Gazze için 'kritik' günlerin yaklaştığını iddia ediyor!

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'deki ateşkes ve karşılıklı esir takası müzakerelerinin sürdüğü bir dönemde ülkesinin "kritik bir haftaya" girdiğini belirtti.

Abone Ol

Kahire'de yürütülen dolaylı müzakereler devam ederken, hem Gazze'deki çatışma durumu hem de kuzey sınırındaki gelişmelerin önemli bir dönemeçte olduğunu vurgulayan Hagari, İsrail ordusunun savunma ve saldırı hazırlıklarının en üst seviyede olduğunu ifade etti.

Ayrıca İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan üst düzey yetkililer, Lübnan Hizbullahı'nın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün 30 Temmuz'da İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürülmesine misilleme olarak Hizbullah'ın yakın zamanda bir saldırı gerçekleştirebileceğini belirtti. İsrail hükümetinin güvenlik birimlerinin, bu olası saldırıya karşı hazırlıklı olduğu ve ABD'nin bölgedeki güçleriyle teyakkuzda bulunduğu ifade edildi.

Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası için yürütülen dolaylı müzakerelerin yarın Kahire'de ABD, Katar ve Mısır temsilcilerinin katılımıyla devam etmesi planlanıyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mısır-Gazze sınırındaki "Philadelphi Koridoru" üzerinde İsrail'in kontrolü şart koşan maddeyi anlaşmaya eklemesi, görüşmelerdeki uzlaşıyı zorlaştırıyor.

Bu süreçte, İsrail ordusu ve Lübnan Hizbullahı arasındaki çatışmalar da giderek artıyor. İsrail, Lübnan'a yönelik topçu, tank ve hava saldırılarını sürdürürken, Hizbullah da İsrail'in kuzey sınırındaki hedeflere füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenliyor. Gazze'ye yönelik saldırılarda ise can kaybı 40 bini aşarak derin bir insani krize yol açtı.