Dünya

İsrail, Mısır ve BAE Hamas’a darbe yapmak için hazırlanıyor

Abone Ol

İsrail basını İsrail, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikler’nin (BAE) Filistin’de yönetimi değiştirmek için anlaştığını iddia etti. BAE ve Mısır, Hamas ve Fetih’i devre dışı bırakarak Filistin’in liderliğini Muhammed Dahlan’a vermeyi planlıyor. İddiaya göre, İsrail-Mısır rüyası gerçekleştirerek Türkiye ve Katar’ın Gazze’deki rolünü etkisiz hale getirilecek. Haartez’de yer alan habere göre, bu üç ülke, BAE tarafından desteklenen Muhammed Dahlan’ı, Mahmud Abbas’ın ve Hamas’ın yerine Filistin’in yeni lideri olmasını sağlamayı planlanıyor.

BAE tarafından destekleniyor

Gazetenin yazarlarından Zvi Bar’el’e göre uzun bir süreden beri elektriklerin kısıtlı olarak verildiği Gazze’de BAE ve Mısır yönetimi ele geçirme arayışları içerisinde girdi. İddiaya göre srail-BAE ve Mısır’ın işbirliği yaparak Abbas’ı sıkıştırmaya çalışacakları ve BAE’nin bölgede yeni bir planı devreye sokacağı belirtiliyor. Gazze’ye uygulanan ağır ambargo sebebiyle yaşanan elektrik kesintilerini fırsata çevirmek isteyen BAE’nin yeni bir enerji santrali inşa etmek için 150 milyon dolar ayırdığı belirtiliyor. Ambargonun hafifletilmesini siyasi koz olarak kullanmak isteyen darbeci Mısır yönetimi de Refah sınır kapısını açarak insanların ve ticari malların geçişini sağlayacak. Bu şartların yerine getirilmesi için Abbas’a Dahlan’ın liderliğini kabul etmesi yönünde baskı yapması beklenen iki ülkenin asıl hedefi, Hamas’ı etkisizleştirip Gazze’de İsrail yanlısı bir yönetimin olmasını sağlamak.

İsrail-Mısır rüyası!

“Eğer plan uygulanırsa İsrail-Mısır rüyası gerçekleştirilebilecek” ifadelerini kullanan İsrail’i yazar Bar’el’e göre planın bir diğer hedefi ise Türkiye ve Katar’ın Gazze’deki rolünü etkisiz hale getirmek. Bare’el’in yazısında Filistinlilerden ziyade Gazze’ye ve Gazze halkına atıfta bulunması ise dikkat çekiyor. Bunun Filistin halkını ayrıştırmanın bir işareti olduğu belirtiliyor. Hamas heyeti, haziran ayı başlarında gerçekleştirdiği ve bir hafta süren Mısır ziyareti kapsamında üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti. Hamas, görüşmeler neticesinde, Kahire yönetiminin, “Refah Sınır Kapısı’nın düzenli şekilde açılmasıyla Gazze Şeridi’ndeki sıkıntıların hafifletileceği ve ticari hareketin kolaylaşması için çift yönlü bir ticaret kapısının açılacağı” vaadinde bulunduğunu ifade etmişti.

Dahlan kimdir?

Gazze’de Hamas iktidara gelmeden önce El Fetih partisinin bu bölgedeki lideri olan Dahlan, yolsuzluktan yargılanmaya başlayınca Filistin’i terk edip Körfez’e sığınmıştı. Hamas’a karşı ABD destekli bir darbe tasarlamak ve Yaser Arafat’a suikast planlamak gibi suçlamalar da yöneltilen Dahlan, sürgün yeri olarak Abu Dabi’yi seçti. Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilen ve Nilesat uydusundan yayın yapan El Gad Televizyonu’nun sahibi. Geçmişte birçok karanlık olaya adı karışan Dahlan’a yönelik en büyük suçlamalardan biri Filistin lideri Mahmud Abbas’tan gelmişti. Abbas, Mart 2014’te yaptığı açıklamada, Dahlan’ı, Yaser Arafat’ın ölümünden sorumlu tutmuştu. Abbas, Dahlan’ın altı El Fetih üyesinin öldürülmesi ve yüklü miktarda paranın kaybolmasında da rol oynadığını belirtmişti. Abbas ayrıca, Dahlan’ın 2000 yılındaki Camp David zirvesinde İsrail ve ABD ile işbirliği yaparak Filistin’in müzakere masasındaki elini zayıflattığını öne sürmüştü.

15 Temmuz ile alakası ne?

İngiliz The Guardian gazetesinin eski editörü David Hearst ise Dahlan’ı, 15 Temmuz darbe girişiminde aracılıkla suçlamıştı.

Hearst’ın, genel yayın yönetmenliğini üstlendiği Middle East Eye haber sitesinin iddialarına göre, Dahlan, FETÖ ile örtüte para desteği sağlamak isteyen BAE arasında para transferini sağladı. BAE’de bulunan Sky News Arapça ve Al Arabiya gibi medya kuruluşları, 15 Temmuz gecesi Türkiye’deki darbe girişiminin başarılı olduğu ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışına kaçtığı gibi asılsız iddialar ortaya attı.

BAE hükümeti ancak 16 saat sonra, yani ancak darbe girişiminin başarısız olduğu kesinleşince bu girişimi kınadı.

BAE sosyal medyasında Dahlan’a yönelik öfke dolu mesajlar paylaşılmaya başladı. Dahlan’ın darbe girişimindeki rolünün ortaya çıkmasının ardından Mısır’a geçtiği iddialar arasında.