Dünya

İrlandalı siyasetçi Kearney, ülkesinin Filistin'in desteklenmesi için AB'ye liderlik edebileceğini söyledi

İrlanda'da ana muhalefet partisi Sinn Fein'in Ulusal Başkanı Declan Kearney, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması için henüz gerekli desteği vermemiş Avrupa ülkelerine, İrlanda'nın liderlik edebileceğini belirtti.

Abone Ol

Avrupa Birliği (AB) içerisinde Gazze'deki soykırıma ses yükselten ülkelerin başında gelen İrlanda'da ana muhalefet partisi Sinn Fein'in Ulusal Başkanı Kearney, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kearney, ülkesinin yıllarca sömürgecilik, işgal ve apartheid altında yaşadığını, bu nedenle başkalarının bunu uygulamasına izin vermemek için sessiz kalmadığını söyledi.

İrlanda'nın AB bağlamında liderlik etme sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kearney, "Filistin halkı ve Lübnan halkı için barış ve adaleti görmeliyiz." dedi.

Kearney, bunun yolunun Batı Şeria'da, Gazze'de ve Lübnan'da derhal ateşkes sağlanmasıyla açılacağını, ardından egemen bir Filistin devletinin kurulması için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

İrlandalı siyasetçi, "Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti, Filistin halkı ve İsrail halkının birbirleriyle barış içinde yaşayabilmelerini ve Orta Doğu bölgesi için istikrarı sağlamamızı garanti altına almanın anahtarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kearney, "İrlanda hükümetinin Filistin ve Lübnan halklarının tam ve gerektiği gibi desteklenmesi için Avrupa'da henüz bu iradeyi göstermemiş diğer devletlere liderlik edebileceğine inanıyorum." diye konuştu.

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve AB'nin Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararlarına uyması gerektiğini vurgulayan Kearney, "AB ülkeleri, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın sona erdirilmesini talep etmeli ve soykırım, apartheid ve işgale ortak olmayacaklarını açıkça belirtmelidir." ifadesini kullandı.

Ülkesinin İspanya ve Norveç'le birlikte 28 Mayıs'ta aldığı kararı anımsatan Kearney, "Filistin devletini resmen tanıdık. Sırada iç hukukumuzda İsrail'deki apartheid rejimine ekonomik ve politik yaptırımlar uygulamamız için yerine getirilmesi gereken prosedürler var." dedi.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, geçen hafta AB zirvesinde yaptığı açıklamada Birliğin İsrail'e karşı elindeki tüm araçları kullanmadığını belirterek ülkesinin UAD'nin tavsiye görüşü bağlamında İsrail'le ticarete karşı bireysel adım atacağı mesajını vermişti.