Eğitim

İranlıların Van'a ilgisi, üniversitede Farsça bölüm açtırdı

İranlı turistler, tatil için Van'ı tercih ettikçe ildeki Farsça bilen eleman ihtiyacı arttı. Van'da Farsça bilen eleman ihtiyacının da üniversitede açılan bölümle karşılanmasına karar verildi.

Abone Ol

Her yıl binlerce İranlı turistin ziyaret ettiği Van'da turistlerle daha sağlıklı iletişim kurulması için Farça bilen eleman ihtiyacı doğdu.

Bu ihtiyacı karşılamak için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde açılan Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrenci almaya başladı.

VAN HER YIL YÜZLERCE İRANLI TURİSTİ AĞIRLIYOR


Birçok medeniyetin izlerini taşıyan, tarihi kaleleri, doğal güzellikleri, mavi bayraklı plajı, kedisi ve Van Gölü ile bölgenin önemli merkezleri arasında bulunan Van, her yıl yüz binlerce İranlı turiste ev sahipliği yapıyor.

Başta resmi tatiller olmak üzere yıl boyunca Van'a gelen İranlı turistler, sektör temsilcileri, otelciler ve esnafla zaman zaman iletişim kurmakta güçlük çekiyor.


EDEBİYAT FAKÜLTESİ BÜNYESİNDE BÖLÜM AÇILDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nİn girişimleri ve Yükseköğretim Kurulu'nun onayıyla Edebiyat Fakültesi bünyesinde bu yıl açılan bölüm sayesinde sektörün ihtiyaç duyduğu Farsça bilen personel sıkıntısı giderilecek.

20 LİSANS ÖĞRENCİSİ ALINACAK

Bölüme yerleşecek 20 lisans öğrencisi, yeni akademik yılın açılışıyla eğitim almaya başlayacak.


"İRAN'DAN BÜYÜK İLGİ VAR"


Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversite olarak şehrin ve bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek, "İran ile büyük bir sınırımız var. Gürbulak, Kapıköy ve Esendere sınır kapılarında ticaret ve transit geçişler yapılıyor. İranlı turistlerin Van'a ilgisi her yıl artarak devam ediyor. Yoğun bir ilgi var." dedi.

"TURİST SAYISININ ARTIRILMASINA KATKI SUNULACAK"

Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üniversitedeki akademisyenlerin talebi üzerine bölüm açtıklarını anlatan Şevli, şunları kaydetti:

Bölüm için gerekli öğretim üyesi sayısını tamamladık. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar hocamızın desteğiyle bölümümüzü açtık. 20 öğrenci eğitim görecek. Açtığımız bölümle ilimizde Farsçaya, Fars dili ve edebiyatına ilgiyi artırmayı amaçlıyoruz. Esnaf, tüccar, dış ticaretle uğraşanlar Farsça bilen kalifiye personele ihtiyaç duyuyor. İran ile ticaretimizi, turist sayısını, iki ülke arasındaki iletişimi artırmaya katkı sunmak istiyoruz. Üniversitemizin bölümleri, programları hızla büyüyor. Bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

"FARSÇA BİLEN PERSONELEÇOK İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Mağaza yöneticisi Sevda Özgüner de "İlimize çok sayıda İranlı turist geliyor. Esnafa can suyu oluyorlar. Farsça bilen personele de çok ihtiyaç duyuyoruz. Üniversitemizin bu yönde bir adım atmasını çok önemli buluyoruz. Esnafımız ve turizmcilerimiz için çok faydalı olacak." diye konuştu.


"HERKESİN FARSÇA BİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir de Van YYÜ'de Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılmasını sevinçle karşıladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

Kararı yerinde görüyor, destekliyoruz. Üniversitemizde yetiştirilecek kalifiye elemanlarla turizm altyapımız daha da güçlenecek. İranlı turistler yıl boyunca ilimizi tercih ediyor. Biz de öğrencilerden esnafa herkesin Farsça bilmesini istiyoruz. Sektörün her alanında, otellerde, turistlik mekanlarda, restoranlarda üniversite mezunu kalifiyeli personelimiz olursa turizmde daha çabuk ilerleriz. Üniversitemiz Farsçanın öğrenilmesi konusunda öncülük yaptı. Biz de turizmciler olarak İran konsolosluğu ile bir bankanın ilimize getirilmesi için çalışma yapacağız.