Dünya

İntihar sayıları son 10 yılda %13 düştü

Avrupa Birliği’nde intihar ölümlerinin sayısı son on yılda %13 oranında azaldı. Eurostat verilerine göre, 2021 yılında AB genelinde yaklaşık 47,000 intihar vakası kaydedildi.

Abone Ol

Bu, 2011 yılına göre %13.3'lük bir düşüşü temsil ediyor ve bu dönemde ortalama 100,000 kişide 10.2 intihar ölümü gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nin Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Ledia Lazëri, “Bir intihar bile çok fazla. AB’deki intihar oranında %13'lük bir azalma, dünya genelindeki yavaş düşüşle birlikte önemli bir durumdur. Ancak bu bir kutlama değil, ders çıkarma zamanıdır,” dedi.

2021 yılında en yüksek intihar oranı Slovenya'da, 100,000 kişide 19.8 ile kaydedildi. Bunu Litvanya ve Macaristan izledi. Öte yandan, Kıbrıs en düşük intihar oranını 100,000 kişide 2.7 ile kaydetti, ardından Yunanistan ve İtalya geliyor. İntihar oranı erkeklerde kadınlardan daha yüksek ve ölümlerin %75'inden fazlası erkeklerden kaynaklanıyor.

İntihar vakalarının en yüksek sayısı, 45-64 yaş grubunda gerçekleşti; bu grupta 17,441 ölüm, toplamın %37'sini oluşturdu. 

İntihar Önleme Stratejileri

Her ne kadar intihar vakalarında bir azalma sağlansa da, Avrupa’da ruh sağlığı tedavilerinde önemli boşluklar mevcut. Dr. Lazëri, intihar önleme çalışmalarında sağlık profesyonellerinin yanı sıra diğer paydaşların da yer alması gerektiğini vurguladı. 

“Polis, adalet ve cezaevleri ile daha güçlü iş birliğine ihtiyaç var. Birçok intihar, cezaevleri gibi kurumlardaki olaylardır. Okullarla ve iş yerleriyle de iyi bir iş birliği sağlamak zorundayız,” dedi.

DSÖ, 2021 yılında intihar önleme için bir uygulama kılavuzu olan LIVE LIFE’ı yayımladı. Bu kılavuz, intiharları önlemek için etkili olduğu kanıtlanmış birkaç strateji sunuyor: 

1. İntihar yöntemlerine erişimi kısıtlama,
2. Medya ile intiharın sorumlu bir şekilde raporlanması için iş birliği,
3. Toplumu sosyo-duygusal becerilerle destekleme,
4. İntihar davranışlarının erken tespiti.

Damgalama ile Mücadele

Dr. Lazëri, bazı ülkelerde intiharın arttığına dair bir algı olduğunu, ancak bunun daha iyi bir raporlama ile ilgili olduğunu ve damgalamanın azalmasıyla gerçekleştiğini belirtti. Ancak, birçok kültürde intihar ile ilgili damgalamanın hala çok yüksek olduğunu vurguladı.

Sağlık profesyonellerinin, bir kişinin intihar düşünceleri hakkında konuşmanın onu cesaretlendireceğine dair yaygın bir yanılgıyı çürütmek gerektiğini belirtti. “İntihar hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Bu şekilde zaman kazanıyor ve belki de bir hayat kurtarıyorsunuz,” diye ekledi.