Teknoloji

İnsansız kara aracı "BARKAN 2", TEKNOFEST'te yerini aldı

Otonom insansız kara aracı "BARKAN 2", Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) sergileniyor.

Abone Ol

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının düzenlediği bu etkinlik, Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu TEKNOFEST etkinliği, Adana Havalimanı'nda kapılarını açtı.

HAVELSAN tarafından geliştirilen "BARKAN 2", Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı standında sergileniyor. Ziyaretçiler, aracı yakından inceleme fırsatı bulup fotoğraf çektirdi.

BARKAN 2, zorlu arazilerde ve kötü hava şartlarında görev alabiliyor. Farklı silahlarla ateş gücü sağlama, ekipman ve yaralı taşıma, el yapımı patlayıcı imhası, gözetleme, keşif ve hasar değerlendirmesi yapma özelliklerine sahip. Ayrıca, sürü altyapısı sayesinde diğer otonom araçlarla birlikte operasyon gerçekleştirebiliyor.

HAVELSAN Sopt AR-GE ve Mühendislik Direktörü Mehmet Onur Özçelik, 5 yıl önce test aracı olarak geliştirilen BARKAN'ın Türk savunma sanayisinin önemli bir parçası haline geldiğini belirtti. Otonom araçların savaş alanlarındaki önemine değinen Özçelik, BARKAN'ın daha atik ve dinamik versiyonunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunduğunu vurguladı. Bu araç, tam otonom olarak hareket edebiliyor ve gelişmiş yapay zeka ile otonom algoritmalara sahip.

Özçelik, otonom sistemlerin Türk Silahlı Kuvvetlerine önemli katkı sağlayacağına inanıyor ve BARKAN'ın güvenlik güçlerinin devriye, istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerinde etkili olduğunu ifade etti. Emniyet güçleri ve Silahlı Kuvvetlerden gelen geri bildirimlerle ürünlerini geliştirmeye devam ettiklerini ekledi. Ayrıca, TEKNOFEST'te yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi.