Yaşam

Iğdır kıtalar arası göçen kuşları da ağırlıyor: Bu güne kadar 348 tür tespit edildi

Iğdır'da yapılan gözlem çalışmalarında, bugüne kadar 348 kuş türü tespit edildi. Bu rakam, denize kıyısı olmayan bir şehir için oldukça yüksek bir sayı olarak dikkat çekiyor.

Abone Ol

Yaklaşık 800 metre rakıma sahip Iğdır'daki sulak alanlar, su kuşları için bir yaşam alanı oluştururken, 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı ve 3 bin metreyi aşan Aras Dağları ise bozkır ve kayalık alanları tercih eden kuş türlerine yuva oluyor. Doğu Anadolu'ya göre daha sıcak bir iklime sahip olan Iğdır, kıtalar arası göç eden kuş türlerini de ağırlıyor. Kuzey ile güney yarım küre arasında göç eden kuşlar, ilkbahar ve sonbahar aylarında Iğdır'da mola veriyor.

Iğdır’ın Kuş Zenginliği ve Koruma Önemi

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Iğdır’ın Türkiye’de en fazla kuş varlığı bulunan 10 şehir arasında yer aldığını belirtti. Şekercioğlu, "Kesin teyitli 341 türü kaydettik, ancak henüz teyit edemediğimiz kayıtlarla birlikte Iğdır’da toplamda 348 kuş türü mevcut," dedi. Türkiye genelinde kayıtlı 502 kuş türünün yaklaşık yüzde 70’inin Iğdır’da bulunduğuna dikkat çeken Şekercioğlu, bu durumun bölgenin habitat çeşitliliği ve coğrafi şartlarından kaynaklandığını vurguladı.

Iğdır'da birçok farklı habitat ve doğal bozkırların yanı sıra, 316 kuş türünün kaydedildiği Aras Nehri Kuş Cenneti'nin korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Şekercioğlu, "Bu türlerin korunması ve ekoturizmle tanıtılması, bölge halkına gelir sağlamak açısından kritik," ifadelerini kullandı.

Gelecek Umutları ve Beklentiler

Şekercioğlu, tespit edilen kuş türü sayısının yavaş yavaş artacağına ve 400’e yaklaşacağına inandığını belirtti. "Denizi olmayan ufak bir ilimiz için bu muhteşem bir rakam," diyerek, Iğdır’ın kuş zenginliği ve ekoturizm potansiyeli üzerine umutlarını dile getirdi. Iğdır, bu zenginliğiyle hem bilim insanları hem de doğa meraklıları için ilgi odağı olmaya devam ediyor.