Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: 215 bin 92 ByLock’çu belirlendi

Abone Ol

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Soylu, yaptığı sunumda, Güzelliklerle ve köklü medeniyet birikimleriyle dolu, ancak, güvenlik dengelerinin hızlı değiştiği bir coğrafya ve zaman dilimi içinde olunduğunu belirterek, Ortadoğu kaynaklı olduğu algısı oluşturulan ama aslında dünyanın dört bir yanında kendini gösteren küresel bir terör ve şiddet dalgasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Terörle ve Terörsitle mücadeledeye ilişkin bilgi veren Soylu, terörizmle mücadele kapsamında atılan önemli bir adımın da terörle iltisaklı belediyelerle ilgili alınan görevlendirme kararı olduğunun altını çizdi.

101 terörle iltisaklı belediye başkanı görevden alındı

“Doğu ve Güneydoğu illerinde bazı belediyelerin terör örgütüyle doğrudan ilişkili hale geldiği, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladığını tespit ettiklerini vurguladı. Süleyman Soylu, “101 belediye başkanı görevden alınmıştır. Bunlardan 93’ü PKK, 8’i de FETÖ iltisaklı belediyelerdir. Görevlendirme yapılan bu belediyelerde, yeni atanan arkadaşlarımızın ortaya koyduğu çalışma ise yapılan işlemin doğruluğunu onaylar mahiyettedir.” dedi.

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasında Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleye ilişkin de bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

FETÖ’nün devlet içine sızmış uzantıları büyük ölçüde temizlendi

“FETÖ terör örgütünün devlet içine sızmış uzantıları bugün büyük ölçüde temizlenmiş durumdadır. Ancak yapının giriftliği, taktiklerinin çeşitliliği, para kaynağı, dış bağlantılarının ve yurt dışında gördükleri himayenin büyüklüğü, tedbir noktasında bizleri tam bir teyakkuz halinde kalmaya zorlamaktadır. FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 48 bin 739 kişi tutuklanmış, 19 önemli operasyon ve çalışma yapılmıştır.

215 bin 92 Bylock’çu belirlendi

Gaybubet evleri ve mahrem yapı operasyonları ile de örgütün yeniden organize olması engellenmeye çalışılmaktadır. Örgütün en önemli gücü olan finansal kaynak ve para akışına yönelik olarak da 8 holding ve bin 20 şirkete kayyım atanmıştır.

Örgütün şifreli mesajlaşma programı ByLock çözümlenmiş, 147 tepe yöneticisinin bu programı kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca 215 bin 92 kullanıcı ID’si belirlenmiş, 23 bin 171 kişiye adli işlem yapılmıştır.”

30 bin bekçiye ulaşmayı hedefliyoruz

Bakan Soylu, çarşı ve mahalle bekçisi uygulamasına yeniden işlerlik kazandırdıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Bu doğrultuda 6 ilde 2 bin 315 kişinin ataması yapılmış, 205 kişinin de işlemleri devam etmektedir. Halen mevcut bekçi sayımız 4 bin 537’dir. 7 bin bekçi alımına başlandı. Zannediyorum en geç şubat ayı ortalarında İstanbul’a 2 bin, Ankara’ya bin, İzmir’e 750 bekçi olmak üzere özellikle merkezlerde gece bekçiliği konusundaki o eskiden bildiğimiz hal aynı şekilde devam edecektir. Ayrıca 7 bin 500 kadromuz daha var. Bunu da buralarda tam anlamıyla gördükten sonra bunların alımlarını da gerçekleştireceğiz. 30 bin bekçi sayısına ulaşmayı hedefliyoruz.”

Koruculara, subay olmanın yolu açıldı

İçişleri Bakanlığı bünyesinde Korucular Daire Başkanlığını kurduklarını, korucuların ek tazminatlarının artırıldığını, harcırah imkanının getirildiğini, bir defaya mahsus olmak üzere silah taşıma ruhsatı için harç muafiyeti sağlandığını, korucuların sağlık tedavi giderleri bakımından 4-A kapsamında sigortalı sayılmalarına imkan veren yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini bildiren Soylu, şöyle konuştu:

“Korucularımıza subay olmanın yolunu açtık. Bu ne demek? Korucularımızdan şimdi uzman çavuş alıyoruz. Özellikle eğitim yaşı tutanlar, uzman çavuşluktan sonra astsubay, subay olabilecekler. Böylece subay olma kabiliyetine sahip olabilmenin adımını onlara sağlama şansına sahip olduk. Şu anda 226 korucumuzun uzman çavuş eğitimleri tamamlanmak üzere.