Kültür Sanat

İçinde gizli mağaralar ve tüneller olan dünyanın en derin mavi deliği keşfedildi

Bilim insanları Meksika'nın Chetumal Körfezi'ndeki Taam Ja' Mavi Deliği'nin dibine henüz ulaşamadı; yeni ölçümler bunun denizaltı mağaraları ve tünellerinden oluşan bir labirentle bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Araştırmacılar, Meksika'daki Taam Ja' Mavi Deliği'nin dünyanın bilinen en derin sualtı çukuru olduğunu keşfettiler ve henüz dibe ulaşmadılar.

Yeni ölçümler, Yucatan Yarımadası'nın güneydoğu kıyısındaki Chetumal Körfezi'nde bulunan Taam Ja' Mavi Deliği'nin (TJBH) deniz seviyesinden en az 1.380 fit (420 metre) aşağıda uzandığını gösteriyor.

Bu, bilim adamlarının 2021'de mavi deliği ilk keşfettiklerinde belgeledikleri başlangıçtan 480 fit (146 m) daha derin ve önceki rekor sahibi olan 990 fit derinliğindeki (301 m) Sansha Yongle Mavi Deliğinden 390 fit (119 m) daha derin. Güney Çin Denizi'ndeki Ejderha Deliği olarak da bilinir.

Araştırmacılar, Frontiers in Marine Science dergisinde 29 Nisan Pazartesi günü yayınlanan bir çalışmada "6 Aralık 2023'te, TJBH'de hüküm süren çevresel koşulları belirlemek için bir tüplü dalış gezisi gerçekleştirildi" diye yazdı. Keşif sırasında araştırmacılar, su özelliklerini bir kablo aracılığıyla gerçek zamanlı olarak okuyan ve yüzeye ileten bir dizi prob içeren bir iletkenlik, sıcaklık ve derinlik (CTD) profilleyicisi ile ölçümler yaptılar. Araştırmacılar çalışmada, veriler Taam Ja' mavi deliğinin "dibi hala ulaşılamayan, dünyanın bilinen en derin mavi deliği" olduğunu ortaya çıkardı.

Profil oluşturucu ayrıca, sıcaklık ve tuzluluk koşullarının Karayip Denizi ve yakındaki kıyı resif lagünlerine benzediği 1.312 fitin (400 m) altındaki bir katman da dahil olmak üzere mavi delik içindeki farklı su katmanlarını vurguladı. Araştırmaya göre bu, TJBH'nin gizli bir tünel ve mağara ağı aracılığıyla okyanusa bağlanabileceğini gösteriyor.

Mavi delikler, ana kayanın kireçtaşı, mermer veya alçı taşı gibi çözünür malzemeden yapıldığı kıyı bölgelerinde bulunan, suyla dolu dikey mağaralar veya düdenlerdir. Yüzeydeki su kayanın içinden süzülüp mineralleri erittiğinde ve çatlakları genişlettiğinde oluşur ve bu da sonunda kayanın çökmesine neden olur. Ünlü örnekler arasında Bahamalar'daki Dean Mavi Deliği, Mısır'daki Dahab Mavi Deliği ve Belize'deki Büyük Mavi Delik sayılabilir.