Gündem

Hendekçi HDP baraj altında

Abone Ol

MAK Danışmanlık Şirketi, 15-19 Kasım tarihleri arasında 30 büyükşehir ve 20 ilde 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşerek, siyasi partilerin oy dağılımı, AB ve ABD ile ilişkiler, idam yasası ile ilgili toplumun nabzını tuttu. “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 50.2’si AK Parti, yüzde 24.6’sı CHP, yüzde 14.4’ü de MHP’den yana görüş beyan etti. En büyük kaybı ise PKK’ya sırtını dayayan, silah kuryesi, terör propagandacısı, Kobani olaylarında 50 kişinin katili HDP yaşadı. 7 Haziran ve 1 Kasım’da halkı aldatan, PKK’nın hendeklerine, bombalarına sahip çıkan HDP’nin oyu yüzde 7.1’e kadar geriledi. Ayrıca dört ayda peş peşe yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında HDP’nin yüzde 10’luk baraja net olarak takıldığı anlaşıldı.

AB’ye karşıyız

Vatandaşları, PKK ve FETÖ’nün ana yurdu, terör destekçisi, Türkiye düşmanı Avrupa Birliği’ne karşı ortak fikri taşıyor. Buna göre seçmenlerin yüzde 64’ü müzakereler konusunda yapılacak olası bir referanduma “AB’ye hayır” diyecek. Yüzde 14’lük kesim kararsızlığını korurken, yüzde 22’lik kesim ise Avrupa Birliği’nden yana tavır koydu.

Bahçeli doğru yolda

Ankete katılanlara AK Parti- MHP arasındaki yakınlık ve diyalog da soruldu. CHP’nin karşı duruşu, Bahçeli’ye onlarca hakaretine rağmen seçmenlerin yüzde 65’i AK Parti ve MHP’nin ortak iradesine tam not verdi.

İdam istiyoruz

Öte yandan, 15 Temmuz’da vatanı kurtaran milletin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis’teki partilerden idama yönelik talebi ankette de kendini gösterdi. Buna göre vatandaşların yüzde 71’i FETÖ’cü, PKK’lı teröristlerin bununa birlikte tecavüzcülerin de idamını öngören yasaya destek veriyor.

Kayyımlara destek

Ayrıca, vatandaşlar devletin parası Kandil’e gönderen, araçlarıyla hendekler kazdıran, bombalar yükleten, sözde öz yönetim zırvacısıHDP’li belediyelere kayyım atanmasına sevindi. Ankete katılanların yüzde 67’si KHK’larla yapılan atamaların doğu olduğunu savunurken yüzde 22’si karşı çıktı.