Sağlık

Halk arasında 'tavuk karası' olarak da biliniyor! Gece körlüğü, trafik kazalarına davetiye çıkarıyor

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, gece körlüğü hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Halk arasında 'tavuk karası' olarak da biliniyor!  Gece körlüğü, trafik kazalarına davetiye çıkarıyor
Abone Ol

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, özellikle gece mesaisi yapan taksi şoförlerini ve uzun yola çıkan şoförleri yakından ilgilendiren bir sorun olan gece körlüğü (niktalopi) hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gece körlüğünün düşük ışık şartlarında görme zorluğu olarak tanımlandığını vurgulayan Opr. Dr. Zaim, “Hastalık özellikle geceleri uzun saatler boyunca direksiyon başında olan taksi şoförleri için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır” diye konuştu.

Halk arasında tavuk karası hastalığı olarak da bilinen gece körlüğünün A vitamini eksikliğinden kaynaklanan ve gece görüşünü etkileyen bir göz hastalığı olduğunun altını çizen Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Retina, gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayan, görme sinyallerini beyne ileten dokudur” dedi ve ekledi:

“Tavuk karası hastalığında, retina hücreleri (özellikle rod hücreleri) yavaş yavaş işlevini yitirir, bu da gece görüşünün bozulmasına, görüş alanının daralmasına ve ilerleyen safhalarda tam görme kaybına neden olabilir.”

Tavuk karası hastalığının genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunun söyleyen Opr. Dr. Nükhet Zaim, şu bilgileri paylaştı:

“Genellikle ırsî kalıtım gösterir ve farklı genlerin mutasyonları hastalığa neden olabilir. Kalıtım şekilleri otozomal dominant, otozomal resesif veya X'e bağlı olabilir. Şu anda retinitis pigmentosa için kesin bir tedavi bulunmamaktadır ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecek veya yaşam kalitesini artırabilecek bazı yöntemler mevcuttur.”

“Özellikle A vitamini takviyesinin bazı gece körlüğü hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir.”

“Görme kaybını yönetmek ve günlük yaşamda daha iyi başa çıkmak için özel eğitim ve cihazlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra gözlük, lens veya yardımcı cihazlar gibi çözümler hastaların yaşam kalitesini artırabilir.”

“Sürüş güvenliği tehlikeye girebilir”

Gece körlüğü olan şoförlerin, karanlıkta görme yetilerinin azalması sebebiyle sürüş güvenliğinin tehlikeye girebileceğini belirten Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Bu durum hem şoförler hem de yolcular için kazalara davetiye çıkarabilir” dedi ve şu ayrıntıları aktardı:

“Geceleri yol işaretlerini ve çevresel detayları algılamada zorluk yaşayan, parlak ışıklar, farlar veya sokak lambalarından gelen ışıkta aşırı parlamaya maruz kalan ve karanlıkta görüşü belirgin şekilde azalan kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları, göz sağlığını destekleyen A vitamini açısından zengin besinler tüketmeleri, gerekli durumlarda gece görüşünü iyileştirebilecek özel gözlükler kullanmaları gerekmektedir.”

“Tavuk karası hastalığı, yaşam boyu süren bir süreç olup erken teşhis, hastaların yaşam kalitesini koruma açısından önemlidir. Tavuk karası hastalığı belirtileri fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmak ve düzenli göz muayenelerini aksatmamak hastalığın yönetiminde kritik rol oynamaktadır.”