Bilim ve teknoloji

Güneş'i hiç böyle görmediniz: Yakın çekim videodan koronal "Yağmur" yakalandı

Avrupa Uzay Ajansı'nın Solar Orbiter'ı, Güneş'in alt atmosferindeki inanılmaz davranışı daha önce hiç olmadığı kadar gözlemledi. Güneş'in koronası, "yosun"dan "yağmur"a kadar bir dizi büyüleyici özelliğe sahip, sürekli değişen bir manzaradır. Yeni görüntüler şu anda aktif olan Güneş'e ön koltuk sağlıyor.

Abone Ol

Nihat Nasır - Muhabir

Güneş'in önceki videolarında, muhteşem patlamaların Güneş Sistemi'ne büyük miktarda parçacık saldığını görmüştük. Geçtiğimiz yılın eylül ayında, Solar Orbiter daha mütevazı bir patlamayı (yine de gezegenimizin tamamından daha uzun olmasına rağmen) tespit etti; ayrıca koronal yosun, koronal yağmur ve spiküllerin hepsi şaşırtıcı ayrıntılarla yeni açıklandı.

PEKİ BU VİDEODA NEYE BAKIYORUZ?

Güneş ufkunda, kromosferden yukarıdaki güneş koronasına kadar uzanan plazma kuleleri olan spikülleri görebiliriz. Güneş atmosferinin daha yüksek seviyelerine kadar 10.000 kilometreye (6.200 mil) kadar uzanırlar. Ayrıca koronal ilmeklerin tabanında bulunan koronal "yosun", dantel benzeri plazma desenlerini, Güneş yüzeyinin çok üzerinde uzanan kemer benzeri yapıları da görebiliriz.

Bu döngüler başka bir etki yaratıyor: koronal yağmur. Döngüler çok parlak çünkü çok sıcaklar, yaklaşık 1 milyon °C. Plazmanın bir kısmı soğur ve yerçekimi sayesinde "yağmur" olarak bilinen daha koyu, yüksek yoğunluklu kümeler halinde geri iner. Bu yığınlar hâlâ sıcaktır ancak muhtemelen 10.000 °C'nin (18.000 °F) altındaki sıcaklıklarıyla daha az kavurucudur. Yoğun sıcak koronal döngülerden çok daha koyu oldukları için onları görmek daha kolaydır. Bu aşırı ultraviyoledeki Güneş.

Solar Orbiter, videoyu 27 Eylül 2023'te çekti. Sadece birkaç gün sonra, 7 Ekim'de Güneş'e en yakın mesafesine ulaştı: 43 milyon kilometre (26,7 milyon mil). Bu, Dünya-Güneş mesafesinin üçte birinden az. Videonun çekildiği gün, NASA'nın Parker Güneş Sondası Güneş'ten yalnızca 7,26 milyon kilometre (4,51 milyon mil) uzaktaydı, bu nedenle uzay ajansları bir araya geldi. Parker, Güneş'in koronasındaki ve güneş rüzgarındaki parçacıkları ve manyetik alanı ölçtü, bu nedenle Solar Orbiter, güneş rüzgarının Parker'ın yanından akmaya başladığı bölgeyi gözlemledi. Uzay araçları birlikte Güneş'e ve onun nasıl çalıştığına dair önemli bilgiler sağlıyor.