Bilim ve teknoloji

GÖKTÜRK uyduları 411 bin 85 kare görüntü çekti

Türkiye’nin keşif ve gözetleme uyduları GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2’nin başarıları, yenilenme projeleriyle geleceğe taşınıyor.

Abone Ol

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından komuta edilen GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2 uyduları, uzaydaki görevlerinde yıllardır Türkiye’nin savunma, çevre ve akademik alanlardaki ihtiyaçlarına katkı sağlıyor. Bu ay 8. ve 12. yıllarını kutlayan uydular, toplamda 411 bin 85 kare görüntü çekerek büyük bir başarıya imza attı.

GÖKTÜRK-1: Yüksek Çözünürlükte Dünya Gözetimi

5 Aralık 2016’da uzaya gönderilen GÖKTÜRK-1 uydusu, 680 kilometre yörünge yüksekliğinde saniyede 7,5 kilometre hızla hareket ederek dünya genelinde kesintisiz keşif yapabiliyor.

42 bin 700 tur tamamladı.

322 bin 607 kare görüntü çekerek savunma, çevre ve tarım gibi pek çok alanda veri sağladı.

0,50 metre çözünürlük kapasitesiyle coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü gönderebiliyor.

GÖKTÜRK-2: Görev Süresini İki Kat Aştı

18 Aralık 2012’de uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2, tamamen Türkiye’de geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu olarak öne çıkıyor.

12 yıldır kesintisiz görev yapıyor.

64 bin tur tamamlayarak 88 bin 478 kare görüntü çekti.

2,5 metre çözünürlük kapasitesiyle sivil ve askeri pek çok ihtiyacı karşılıyor.

Başlangıçta 5 yıl olarak planlanan görev süresini iki kat aşarak tam kapasiteyle çalışmaya devam eden uydu, dayanıklı bileşenleri sayesinde uzay ortamının zorlu koşullarına uyum sağlıyor.

Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

GÖKTÜRK-1’in görev süresinin sona ermesiyle uzaktan algılama kabiliyetinin kesintisiz devam etmesi için GÖKTÜRK Yenileme (GÖKTÜRK-Y) Projesi yürütülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TUSAŞ arasında 2021’de imzalanan sözleşme kapsamında, milli imkanlarla çok yüksek çözünürlüklü bir uydu sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor. Proje, uydu ve yer istasyonlarının yanı sıra fırlatma hizmetlerini ve entegre lojistik destek faaliyetlerini de kapsıyor.

Türkiye’nin Uzay Filosunda 9 Uydu

Türkiye, 6 haberleşme (TÜRKSAT 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve yakın dönemde TÜRKSAT 6A) ve 3 keşif-gözetleme (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2, İMECE) uydusuyla hem yörüngede hem de yerde güçlü bir altyapıya sahip bulunuyor.

GÖKTÜRK uydularının başarıları ve gelecekteki yenilikçi projelerle Türkiye, uzay teknolojilerinde bölgesel ve küresel liderlik hedeflerine emin adımlarla ilerliyor.