Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G teknolojisinin Türkiye’deki gelişimine ilişkin açıklamalarda bulunarak önemli hedeflere vurgu yaptı. Uraloğlu, "Gelecek yıl ihalesini yapacağız ve 2026’da kullanıma sunacağız. Bu teknolojiyle Türkiye'nin bilişim tarihini yeniden yazacağız," dedi.
Uraloğlu, 5G’nin şu an İstanbul Havalimanı başta olmak üzere 34 noktada kullanıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 'yerli ve milli 5G' hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 4,5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G ile hem vatandaşlarımıza hem de sanayimize büyük bir katkı sunacağız," ifadelerini kullandı.
Yerel ve Milli Üretim Öncelikli Hedef
Uraloğlu, 5G altyapısının yerli tasarımcılar, mühendisler ve işçilerle geliştirilmesinin öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirtti. "5G ve ötesi için yerli haberleşme ekipmanlarının tasarımından üretimine kadar tüm aşamalarda milli katkıyı artırıyoruz," diyen Uraloğlu, bu sayede teknoloji bağımsızlığının güçleneceğini ve yerel ekonomiye önemli katkılar sağlanacağını kaydetti.
"5G ve ötesi için BTK, kamu ve özel sektör temsilcileriyle çalışmalar yürütüyor"
5G’nin ötesine yönelik çalışmalara da değinen Uraloğlu, "Sadece 5G ile yetinmiyoruz. BTK, 6G için hem ulusal hem de uluslararası projeleri yakından takip ediyor. Ayrıca alçak yörünge uyduları üzerinden geniş bant internet hizmetini tüm yurtta sunmak için çalışmalarımız devam ediyor," ifadelerini kullandı.
"Yüksek bağlantı kalitesi yeni nesil uygulamaların önünü açacak"
Uraloğlu, yeni nesil ağ altyapılarının yaygınlaşmasının, veri yükü yüksek uygulamaları mümkün kılacağını ifade ederek, "5G'nin yaygınlaşması, sabit ve mobil altyapıların birleşmesini ve mobil ağların daha fazla önem kazanmasını sağlayacak," dedi.
5G ihalesinin 2024’ün ortalarında tamamlanması planlanırken, Türkiye’nin yerel üretim odaklı 5G teknolojileriyle global rekabette güçlü bir konuma gelmesi hedefleniyor. Uraloğlu, "Bu sürecin sonunda, Türkiye’nin dijital dönüşümüne tanıklık edeceğiz," diyerek sözlerini tamamladı.