Dünya

Gazzeli gazeteci: Dünyaya buradan mesaj gitmemesi için hedef alınıyoruz

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 2008'de düzenlediği saldırılarda iki ayağını kaybeden Filistinli gazeteci Mumin Fayiz Kureyki, "İsrail, açtığı birçok savaşta buradan dünyaya bir mesaj gitmemesi için gazetecileri hedef alıyor" dedi.

Abone Ol

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 2008'de düzenlediği saldırılarda iki ayağını kaybeden Filistinli gazeteci Mumin Fayiz Kureyki, İsrail'in gazetecilere yönelik saldırılarını ve mesleğinde yaşadığı zorlukları anlattı. Gazze Şeridi'nde 18 yıldır gazetecilik yapan Kureyki, İsrail'in bölgedeki saldırılarında gazetecileri doğrudan hedef aldığını ve bu nedenle birçok zorluk yaşadığını ifade etti.

Kureyki, "Gazze'de gazetecilik yapıyorum. Bu mesleği 18 yıldan fazla süredir sürdürüyorum. Bu süre zarfında 3 kere yaralandım ve yaralanmalarımdan birinde de bacaklarımı kaybettim. İşgalci İsrail tarafından, 2008'deki doğrudan hedef alındığım saldırıda 2 bacağımı kaybettim" dedi. İsrail'in Gazze'de gazetecilere yönelik saldırılarına rağmen mesleğini sürdürdüğünü ve birçok kez iş yerinin ve evinin saldırılara maruz kaldığını belirtti.

Saldırıda çocukları kurtarmasından sonra aracı da İsrail tarafından vuruldu

Kureyki, İsrail'in Gazze'deki gazetecileri hedef almasının nedenini, "İsrail, burada yaşananlarla ilgili bir görselin veya hikayenin bölge dışına aktarılmasını istemiyor. Bu yüzden gazetecilere yönelik suikastlar düzenliyor" şeklinde açıkladı. Ayrıca, Gazze'de bir hava bombardımanı sırasında 2 çocuğu kurtardığını ve bu esnada aracının da vurulduğunu aktardı.

Filistinli gazeteci, insan hayatının önemine vurgu yaparak, "Kim bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur" ilkesine inandığını ve gazeteciliğin insani bir meslek olduğunu ifade etti. Kurtardığı çocukların kendi çocuklarıyla yaşıt olduğunu belirterek, "O anda çekimlere ara verdim, çünkü yardım edecek kimsenin olmadığı o mekanda çocukları kurtarmak, aktarabileceğim mesajdan daha önemliydi" dedi.

İnsanlığın mesleğinden öne geçtiği anlar

Kureyki, İsrail'in gazetecilere yönelik saldırılarına rağmen, insan hayatını kurtarmak ve savaşın durması gerektiği mesajını vermek için çalışmaya devam ettiğini söyledi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun saldırılarında 168 gazeteci hayatını kaybetti. Ayrıca, İsrail'in 10 ayı aşkın süredir düzenlediği saldırılarda 39 bin 897 Filistinli öldü ve 92 bin 152 kişi yaralandı.