Lübnan'da 17 Eylül’de çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından "Akıllı telefonlar da benzer saldırılarda kullanılabilir mi?" sorusu gündeme geldi. Kanada’daki Calgary Üniversitesi'nden siber sistem uzmanı Hadis Karimipour, bu olasılığın teknik olarak mümkün olduğunu ancak gerçekte çok düşük bir ihtimal taşıdığını ifade etti.

Karimipour, Lübnan'daki cihazlara dışarıdan müdahale edildiğinin düşünüldüğünü hatırlatarak, akıllı telefonlara benzer bir müdahalenin çok daha karmaşık ve kasıtlı bir eylem gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, akıllı telefon üretim sürecinde yapılan kalite kontrolün böyle bir müdahaleyi neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtti.

Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu

Northeastern Üniversitesi'nden Profesör Josep Jornet ise eski teknolojik cihazların elle müdahaleye daha açık olduğunu, ancak modern akıllı telefonlarda bu tür fiziksel manipülasyonların zor olduğunu dile getirdi. Jornet, akıllı telefonlara uzaktan erişim sağlanabileceğini ancak bunun cihazın fiziksel olarak patlatılmasını sağlamayacağını vurguladı.

Lübnan'daki patlamalarda çağrı cihazlarının yanı sıra telsizler de hedef alınmış, olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi yaralanmıştı. Saldırılar, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilimlerin arttığı bir dönemde meydana geldi.

Kaynak: AA