Kültür Sanat

Fransız Devrimi'nde yıkılan manastırın kazılarında 1.000 mezar ve bir ortaçağ köyü bulundu

Fransa'daki Orta Çağ'dan kalma Beaumont Manastırı'nda yapılan kazılar, Fransız Devrimi'nden önceki yaklaşık 800 yıllık tarihi ortaya çıkardı.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Orta Çağ'dan kalma bir Fransız manastırında yapılan kazılarda, mezarlıkta veba kurbanları da dahil olmak üzere 1.000'den fazla cenazenin yanı sıra binanın altında yaklaşık 1.200 yıllık bir köyün kalıntıları ortaya çıkarıldı.

Beaumont Manastırı'ndaki kazı, Fransız Devrimi olaylarından önce neredeyse sekiz yüzyıllık bir kullanımı ortaya koyuyor. Bu, bir Avrupa manastırının tamamen kazıldığı ilk sefer olup, Katolik manastırının evrimi hakkında yeni bilgiler üretmektedir.

Fransa'nın Loire Vadisi'ndeki Tours'un dışında, Paris'in yaklaşık 110 mil (178 kilometre) güneybatısında bulunan Beaumont Manastırı, 1002 yılında, en az 845'ten beri Belmons köyünün işgal ettiği bir alanda kuruldu. Tarihsel kayıtlar gösteriyor ki manastır hızla büyüdü ve eyaletteki en büyük rahibe topluluğu haline geldi.

Ancak 1789'da, Louis XVI ve Marie Antoinette'in sonunda kafalarını kaybettiği Fransız Devrimi'nin ortasında, manastır ve arazisi devlet tarafından ele geçirildi ve Beaumont'ta kalan 46 rahibe sınır dışı edildi. Kilise ve ilgili binalar sonunda 19. yüzyılın başlarında yıkıldı.

Beaumont Manastırı'nda Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'nden (Inrap) Philippe Blanchard liderliğinde, arkeolojik kazılar Eylül 2022'de başladı ve Aralık 2023'te tamamlandı.

Blanchard, 16 Şubat'ta yayınlanan tercüme bildirisinde, "Eşsiz bir topluluk olduğu için, bu manastırın mümkün olduğu kadar çok öğesini kazdık: tüm kilise, tüm manastır, tüm çevre binalar, tüm tesisler, manastır konutları, yemekhane, mutfak, lavabolar, oturma odası, kiler, güvercinlik, fırınlar, sarnıçlar, borular, çamaşırhane, tuvaletler, buz kutusu, çöplükler ve farklı zaman dilimlerine ait 1000'den fazla mezar.” dedi. Ekip ayrıca Belmons köyünün fiziksel kanıtlarını da buldu.

Bu çalışma şu ana kadar manastır kilisesinin yıkılmadan önce en az iki büyük yapısal değişikliğe uğradığını gösterdi.

İlk enkarnasyon, 11. veya 12. yüzyılda boyutu ikiye katlanan, düz apsisli (yarı kubbe çatılı yarım daire biçimli bir yapı) küçüktü. Bir veya iki yüzyıl sonra kilise, bir ambulatuvarın, yani nef boyunca koridorların veya kilisenin cemaatin bulunduğu orta kısmının eklenmesiyle büyüdü.

Ancak manastırın kullanıldığı sekiz yüzyıl boyunca daha küçük ölçekli yenilemeler de yapılıyordu. Blanchard, "Odalar ekliyorlar, fayansları yeniden yapıyorlar, tuvaletler ekliyorlar; sürekli değişiyorlar" dedi.

Manastır gibi Beaumont'taki mezarlık da zamanla büyüdü ve rahibeler ve manastırda çalışan hizmetçiler de dahil olmak üzere çeşitli gruplar tarafından kullanıldı. Kurtarılan iskeletlerin analizi henüz yeni başladı ama Blanchard insanların nereden geldiklerini, ne yediklerini ve sağlık durumlarını belirlemeyi umuyor.

Blanchard, "1563'te bir veba salgınının meydana geldiğini ve aynı hafta içinde ikisi aynı gün olmak üzere dokuz rahibenin öldüğünü ve aynı mezara gömüldüğünü biliyoruz." dedi.

Blanchard, metinlerde bir başrahibin mezarının bir düzine çömlekle birlikte gömüldüğünden bahsedildiğinden, mezarlar arasında üst düzey kilise üyelerinin de bulunabileceğini söyledi. Söz konusu başrahibe, XIV. Louis'nin torunu Madame de Bourbon-Condé olabilir. 1720 civarında rahibe oldu ve 1732'de Beaumont'un başrahibi oldu ve 1772'de öldü. Başrahibe muhtemelen kendi evi ve onu yöneten hizmetkarlarla nispeten rahat bir hayat yaşadı. Kazı sırasında keşfedilen 18. yüzyıldan kalma porselen çay servisi, rahibelerin muhtemelen büyük masraflarla Çin'den kaliteli seramikler ithal ettiğini gösteriyor.

Madame de Bourbon-Condé'nin mezar kasası muhtemelen keşfedilmiş olsa da, kilisede böyle bir kasa bulunduğundan Blanchard yalnızca birkaç kemik ve seramiğin mevcut olduğunu ve mezar taşının bölgenin başka bir yerinde bulunduğunu söyledi.

Blanchard, "Muhtemelen oldukça görünür olan bu mezarın, Devrim sırasında açılan ilk mezarlardan biri olduğunu hayal etmeliyiz" dedi. O zamanlar kurşun kıttı ve Devrim Orduları için sözde vatansever mermilerin yapımında kurşun tabutların kullanılabilmesi için mezar kasaları açıldı.

Blanchard'a göre arkeolojik kazı artık tamamen doldurulmuş ve yeni gelişmelerin ilerlemesine olanak sağlanmıştır. Blanchard, Chroniques de Beaumont adlı web sitesinde, sahada 14 ay süren çalışmanın ardından "büyük bilimsel ve insani macera artık toplanan verilerin laboratuvar çalışmasıyla devam ediyor" diye yazdı.