Sağlık

Fiziksel aktivite enfeksiyonlarakarşı koruma sağlıyor

Sağlık Bakanlığı, fiziksel aktivitenin vücut direncini artırarak enfeksiyonlara karşı koruma sağladığını açıkladı.

Abone Ol

Araştırmalar, fiziksel olarak aktif olmayan bireylerin enfeksiyon riskiyle daha fazla karşılaştığını ortaya koyuyor.

Bakanlık, 6 Ekim Dünya Yürüyüş Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Uluslararası Herkes için Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılından beri her yıl Ekim ayının ilk hafta sonunun Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlandığını belirtti.

Açıklamada, obezite ve fiziksel hareketsizliğin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı. Günlük yaşamda sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin teşvik edilmesinin yanı sıra davranış değişikliği yönünde müdahalelerin de önemine dikkat çekildi. Fiziksel aktivitenin sadece beden sağlığı değil, aynı zamanda ruh sağlığı, sosyal gelişim ve yaşlılık üzerinde de olumlu etkileri bulunduğu ifade edildi.

Bakanlık, "Fiziksel aktivite, vücut direncinin artmasına katkı sağlarken, bu da vücudun enfeksiyonlara karşı koruma geliştirmesine yardımcı olur. Fiziksel olarak aktif olmayan bireylerde enfeksiyon riski, düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha yüksektir. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli faktörlerden biri, aktif bir yaşam sürmektir." dedi.

Türkiye'deki Fiziksel Aktivite Durumu

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 sonuçlarına göre, 15 yaş ve üzerindeki her 10 kişiden 4’ünün yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı belirlendi. Günlük oturarak veya uzanarak harcanan zaman, 15 yaş ve üstü erkeklerde ortalama 384,5 dakika, kadınlarda ise 374,1 dakika olarak tespit edildi. 19 yaş ve üstü erkekler için bu süre 376,7 dakika, kadınlar için ise 363,7 dakika olarak ölçüldü.

Fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki koruyucu ve geliştirici etkisini görmek için, yetişkinlerin haftada en az 5 gün, her gün 30 dakika, 5-17 yaş grubundaki bireylerin ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmaları gerektiği belirtildi. Herhangi bir sağlık sorunu olan kişilerin, hangi fiziksel aktiviteleri, ne sıklıkta ve ne kadar süreyle yapabilecekleri konusunda doktora danışmaları gerektiği vurgulandı.