Dünya

Finlandiya, Loviisa Nükleer Enerji Santrali'nde artık ABD yakıtı kullanıyor

Finlandiya'nın Loviisa Nükleer Enerji Santrali, Rusya yerine ABD merkezli Westinghouse şirketinden tedarik edilen yakıtı kullanmaya başladı.

Abone Ol

Finlandiya'nın kamu enerji şirketi Fortum, Westinghouse'un sağladığı ilk nükleer yakıtın Loviisa santraline yüklendiğini duyurdu. Açıklamada, yeni yakıtın, santralin güvenilir ve Batılı bir alternatifle desteklendiğine işaret edildi.

Finlandiya hükümeti, Loviisa santraline 2050 yılına kadar işletme lisansı vermişti. Westinghouse ile yapılan anlaşma ile santrale yakıt tedariki garanti altına alındı. Böylece Loviisa santrali, Rusya'nın Rosatom'a ait nükleer yakıt şirketi TVEL yerine Westinghouse'dan yakıt tedarik etmeye başladı.

Loviisa nükleer santralinde, 1977 ve 1981 yıllarında faaliyete geçen iki reaktör bulunuyor. Bin megavatsaatin üzerinde elektrik üretim kapasitesine sahip olan santralde VVER-440 basınçlı su reaktörleri yer alıyor ve ülkenin elektrik üretiminin yüzde 10'unu sağlıyor.

AB içinde Finlandiya ile birlikte Bulgaristan, Çekya, Macaristan ve Slovakya'da Rus tasarımlı nükleer reaktörler faaliyet gösteriyor ve bu reaktörlerin yakıtları genellikle Rusya'dan temin ediliyor.