Gündem

FETÖ’nün ‘sır kutusu’ 486 gündür bulunamadı

Abone Ol

16 Temmuz’da Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yakalanan Öksüz, 2 gün sonra getirildiği Sincan’da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz’ın karara itirazını da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez, delil yetersizliğinden reddetti. Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan’daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında da Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyeliği görevinden çıkarılan Öksüz’ün, FETÖ’nün “hava kuvvetleri imamı” olduğu iddiasıyla hakkında çıkartılan yakalama kararı gereği arama çalışmaları, jandarma ve polis ekiplerince 486 gündür sürdürülüyor.

YAKALANMASI İÇİN ÖZEL EKİP KURULDU

Öksüz’ün bir an önce yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekip de Türkiye’de “güvenli bir evde” bulunma olasılığı üzerinde durarak, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına aldı, gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor.

Girişimin kilit ismi firari Öksüz’ün darbeyi nasıl koordine ettiği ise sanık ifadeleriyle ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan itirafçıların verdiği bilgilere göre Öksüz, darbe girişiminden önce örgütün imamları, generaller ve askeri hakim-savcılarla toplantılar yapıp FETÖ elebaşı Gülen’e onaylattığı planın her aşamasında rol aldı.

Askeri hakim-savcılara darbe sırası ve sonrasındaki görevleri Öksüz tarafından tebliğ edilirken, darbe sonrasında kurulacak sıkıyönetim mahkemelerinin başına eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse’nin getirilmesinin planlandığı öne sürüldü.

ALMANYA’YA ÖKSÜZ NOTASI

FETÖ’nün sözde “hava kuvvetleri imamı” firari Öksüz hakkında çıkan son haberler üzerine Türkiye üst düzeyde diplomatik girişimde bulundu.

Alman Dışişleri Bakanlığı’na verilen notada, basına yansıyan haberlerde Öksüz’ün Almanya’nın farklı kentlerinde görüldüğünün ifade edildiği hatırlatılarak, bu konuda Alman makamlarının bilgisi olup olmadığı soruldu ve haberlere yansıyan iddiaların araştırılması istendi. Öksüz’ün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin kilit isimlerinden olduğuna işaret edilen notada, firari sanığın Almanya’da bulunduğunun tespit edilmesi durumunda yakalanarak suçluların iadesi anlaşması uyarınca Türkiye’ye iadesi talep edildi.

4 MİLYON TL ÖDÜLLE ARANIYOR

İçişleri Bakanlığı, Adil Öksüz’ü “terörden arananlar listesi”ne 4 milyon liraya kadar ödül verilen “kırmızı” kategoriye koydu.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Sakarya’da görülen davada, “hava kuvvetleri imamı” Adil Öksüz, “anayasayı ihlal” ve diğer suçlardan bir kez ağırlaştırılmış müebbet ile 190 yıl 6 aydan 319 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.