Yerel Haber

Euromos Antik Kenti'nin tiyatrosu yeniden ayağa kaldırılıyor

Muğla'nın Milas ilçesinde, Zeus Lepsynos Tapınağı'nın da bulunduğu Euromos Antik Kenti'nde tiyatro restorasyon çalışmaları sürüyor.

Abone Ol

Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan ve Anadolu'nun en iyi korunmuş Roma dönemi tapınaklarından Zeus Lepsynos'a ev sahipliği yapan Euromos Antik Kenti'nin tiyatrosu, yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşmaya hazırlanıyor.

Kazı çalışmalarının sürdüğü antik kentte, agora, tapınak, surlar, tiyatro ve hamam gibi bölümler inceleniyor. Bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olan tiyatro, ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği bir hale getirilecek.

Kazı Başkanı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abuzer Kızıl, bu yıl Roma hamamı, agora ve Euromos Tiyatrosu'nda kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti. Kızıl, Helenistik döneme ait olan tiyatronun 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olduğunu ve tiyatronun üst sıra basamaklarının büyük ölçüde korunduğunu belirtti. Ayrıca, eksik oturma sıralarının tamamlandığını ve antik dönemde olduğu gibi yeniden düzenleme yaptıklarını aktardı.

Kazı çalışmalarında önemli verilere ulaşmayı beklediklerini dile getiren Kızıl, "Orkestranın ortasında ya da basamakların önünde sunak bulmayı ve maskların çıkmasını ümit ediyoruz. Daha sonra üst sıradaki tüm oturma basamaklarını alarak antik dönemdeki teknikle yerine koyacağız. Orkestra ve sahne kısmında da kazı çalışmalarına devam edeceğiz." dedi.

Çalışmaların 1,5 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Kızıl, tiyatronun sanat etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek bir alan haline getirileceğini vurguladı. Ayrıca, "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında Roma hamamında da restorasyon çalışmaları yürütüldüğünü belirtti.

MÖ 2. yüzyılda inşa edilen ve Selimiye Mahallesi'nde bulunan Euromos Antik Kenti, Zeus Lepsynos Tapınağı'nın yanı sıra önemli tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor.