Dünya

Euro bölgesi iş faaliyetleri ve Fed faiz kararı odakta

Yılın son iş haftasında piyasalar, Euro Bölgesi'ndeki iş faaliyetleri verilerine ve Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) gibi önemli merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanacak.

Abone Ol

Euro Bölgesi'nde yatırımcılar, Fransa ve Almanya’nın Aralık ayına ait öncü imalat ve hizmet satın alma yöneticileri endekslerine (PMI) odaklanacak.

Almanya: Kasım ayında imalat PMI 43,0 seviyesinde, hizmet PMI ise 49,3 olarak revize edilmişti. Aralık ayında, imalat PMI'nın 43,1'e, hizmet PMI'nın ise 49,5'e yükselmesi bekleniyor. Ancak bu rakamlar hala daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor.

Fransa: Kasım ayında imalat PMI 43,1’e gerileyerek Ocak ayından bu yana en büyük yavaşlamayı gösterdi. Hizmet PMI ise 46,9’a yükselse de bu veri de keskin bir daralmaya işaret etti. Uzmanlar, Aralık ayında bu seviyelerde yatay bir seyir öngörüyor.

Euro Bölgesi’ndeki ekonomik yavaşlamaya ek olarak Fransa’nın yeni yıl bütçesi konusundaki belirsizlikler, ekonomik görünüm üzerinde baskı yaratıyor.

İngiltere: Enflasyon ve BoE Kararı

İngiltere’nin imalat sektöründeki daralma Kasım ayında 48 seviyesine gerilerken, hizmet sektörü hâlâ büyüme gösteriyor ancak bu büyüme son bir yılın en düşük hızında seyrediyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE), faiz oranını %4,75 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Ağustos ve Kasım aylarında yapılan faiz indirimlerinin ardından banka, enflasyon risklerine karşı temkinli bir yaklaşım benimsemiş durumda. Ekim ayında %2,3’e yükselen enflasyonun Kasım ayında %2,6’ya çıkması bekleniyor.

ABD: Fed Faiz İndirimi ve Ekonomik Veriler

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), bu hafta faiz oranını 25 baz puan indirerek bu yılki üçüncü indirimi gerçekleştirmesi bekleniyor. ABD ekonomisinde enflasyonun art arda iki ay yükselmesi ve istihdam piyasasının hala sıkı seviyelerde kalması, Fed'in temkinli bir gevşeme politikasını sürdürmesine neden oluyor.

ABD'nin Kasım ayı imalat PMI verisi, 48,8’den 49,7’ye yükselerek Temmuz'dan bu yana en yumuşak daralmayı kaydetti. Hizmet sektöründe ise Mart 2022’den bu yana en büyük büyüme yaşandı. Bu durum, 2025'e dair artan iyimserlikle paralel olarak dikkat çekiyor.

ABD'de perakende satış verileri ve üçüncü çeyrek büyüme oranı da haftanın öne çıkan diğer verileri arasında. Perakende satışların sabit bir şekilde artması beklenirken, bu durumun enflasyonist baskıları artırabileceği belirtiliyor. Ayrıca, üçüncü çeyrek büyüme oranı %2,8 ile önceki çeyreğe göre yavaşladı.

Asya-Pasifik: Japonya ve Çin'de Kritik Kararlar

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ), bu hafta bir faiz artırımı kararı alıp almayacağı piyasalar için büyük önem taşıyor. BoJ, Mart ve Temmuz aylarında faiz artırımlarına gitmişti ve enflasyon ile ücret artışları hedeflerle uyumlu olursa tekrar artırıma açık kapı bırakıyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC) ise 1 yıllık ve 5 yıllık kredi faiz oranlarını (LPR) belirleyecek. Ekim ayında beklenenden büyük faiz indirimleri yapan PBoC’nin bu toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Bu hafta, dünya genelinde finansal piyasaların yönü, merkez bankalarının faiz kararları ve ekonomik verilerle belirlenecek. Özellikle Fed’in faiz indirimi kararı, ABD piyasalarında daha fazla dalgalanma yaratabilirken, Euro Bölgesi ve Asya’da ekonomik yavaşlama işaretleri dikkat çekiyor.