Dünya

Emmanuel Macron, Fransız askeri kampında eğitim gören Ukraynalı askerlerle görüşecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, doğu Fransa’daki bir askeri kampta Fransız askerler tarafından eğitilen Ukraynalı askerlerle bir araya gelecek.

Abone Ol

Ziyaretin yeri, güvenlik endişeleri nedeniyle gizli tutuluyor. Macron ilk kez Fransız topraklarında Ukraynalı askerlerle buluşacak. Ziyarete, Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu ve Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov da katılacak. Fransa, Ekim 2022'de Ukraynalı askerleri eğitme taahhüdünde bulunmuştu. 2024 yazında ise Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin Fransa’ya yaptığı devlet ziyareti sırasında, bir Ukrayna tugayının eğitilip donatılacağını duyurmuştu.

Fransız askeri kampında, önümüzdeki iki ay boyunca 2.300 Ukraynalı asker eğitilecek ve üç tabur oluşturulacak. Eğitimin amacı, askerleri sahada karşılaştıkları gerçek zorluklarla başa çıkabilecek donanıma sahip hale getirmek. 

Fransa ayrıca Ukrayna’ya 150 zırhlı araç, AMX hafif tanklar, Caesar topları ve çeşitli silahlar temin ediyor. Şimdiye kadar Fransa, Rusya'nın 2022'deki tam kapsamlı işgalinden bu yana 15.000'den fazla Ukraynalı askere eğitim verdi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın bu kış en zor dönemini yaşayabileceği konusunda uyararak müttefiklere desteklerini artırma çağrısında bulundu.