Dünya

Emekli Amerikalı Diplomat Nuland: İstanbul'daki müzakerelerde Rusya'nın geri çekilmesi gerekmiyordu

Victoria Nuland, Rusya-Ukrayna müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunarak, anlaşma sağlanmış olsaydı Rusya'nın geri çekilmesinin gerekmeyeceğini belirtti.

Abone Ol

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başında İstanbul'da yapılan müzakerelere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Nuland, anlaşma sağlansa bile Rusya'nın Ukrayna'dan geri çekilmesinin veya Ukrayna sınırında bir tampon bölge oluşturmasının gerekmeyeceğini iddia etti.

Nuland, bir Youtube kanalında gazeteci Mikhail Zygar'a verdiği röportajda, müzakereler sırasında Ukrayna tarafının kendilerinden tavsiye istediğini ifade etti. Rusya'nın anlaşmaya varıldığında askeri alanda herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmayacağını belirten Nuland, Rusya'nın geri çekilmesi gerekmeyeceğini ve Ukrayna'nın askeri gücünün kısıtlanmasının ana şartlardan biri olduğunu söyledi.

Nuland, müzakerelerin yürütüldüğü "odada" bulunmadıklarını ve yapılan anlaşmanın detayları hakkında pek bir bilgileri olmadığını vurguladı. Ancak, Ukrayna'nın anlaşma sonrası sahip olabileceği silah sistemlerinin türlerine dair kısıtlamaların, Ukrayna'nın askeri olarak zayıflatılmasına neden olacağını ileri sürdü.

Nuland, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve diğer Ukraynalı yetkililerin, anlaşmanın kendileri için tuzak olabileceğinden endişe duyduğunu ve Putin'in anlaşmadan avantajlı çıkabileceğini düşündüklerini belirtti.