Ekonomi

ECB faiz indirimi döngüsünü hızlandırmayacak

ING Başekonomisti Peter Vanden Houte ve Rabobank Kıdemli Stratejisti Bas Van Geffen: "ECB, Faiz İndirimi Konusunda Temkinli Olacak"

Abone Ol

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimlerine odaklanan uzmanlar, eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklese de, yakın gelecekte daha hızlı bir faiz indirimi olasılığını düşük görüyorlar. Ekim ayında ise faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, ECB'nin enflasyon ve ücret artışlarının yavaşlamasıyla eylül toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasının büyük olasılıkla gerçekleşeceğini söyledi. Ancak, ECB’nin kısa vadede daha fazla faiz indirimi yapma taahhüdünde bulunmayacağını vurgulayan Houte, "ECB'nin dikkatli olacağına inanıyoruz. Banka, faizleri yalnızca 25 baz puan düşürecek ve önümüzdeki 12 ay içinde toplamda 150 baz puanlık bir indirim bekliyoruz" dedi.

Faiz İndirimi Hızlanmayacak

Rabobank Kıdemli Makrostratejisti Bas Van Geffen de ECB'nin faiz indirimine odaklandığını ancak bunun hızlandırılacağına dair bir işaret olmadığını belirtti. Geffen, ECB yönetiminde "güvercin" ve "şahin" görüşlerin çarpıştığını, ancak ekim ayında faiz indiriminin hızlanmasının düşük bir ihtimal olduğunu ifade etti. Özellikle Avro Bölgesi’ndeki stagflasyonist risklerin ve zorlu enflasyon koşullarının devam ettiğini vurguladı.

Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding ise ECB’nin eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim yapacağını, ancak ekim ayında faiz oranlarında bir değişiklik beklemediğini belirtti. Schmieding, aralık ayında da benzer bir indirim olasılığına dikkat çekti, ancak 2025’e dair faiz görünümünün belirsiz olduğunu söyledi.