Güncel

E – Devlet Şifremi Unuttum, Yenisini Nasıl Alabilirim?

Abone Ol

E – Devlet şifre yenileme işlemleri pek zor olmayan fakat dikkatle izlenmesi gereken adımlardan oluşur. Fakat bu şifre yenileme adımlarını başarıyla gerçekleştirebilmek için bazı bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgilerin eksik ya da yanlış olarak kullanılması durumunda şifre yenileme ne yazık ki başarısız olacaktır. Yeni E – Devlet şifresi alacak olanlar, ilk olarak bazı evrak bilgilerini sağlamalıdır. Ayrıca bu hizmetin internet uygulamasını indirmek de kullanımı kolaylaştırabilir.

E – Devlet Nasıl İndirilir?

E – Devlet telefon uygulaması indirme işlemi için Google Play Store’u kullanmak gerekir. Arama kısmına “E – Devlet Kapısı” yazarak uygulamayı telefonunuza indirebilirsiniz. Bununla birlikte E – Devlet uygulamasının standart yollar ile bilgisayara indirilmesi mümkün değildir. Çünkü söz konusu uygulama sadece Android uyumlu olarak tasarlanmıştır. Fakat çeşitli indirme programları kullanılarak E – Devlet uygulamasının bilgisayara kurulması mümkündür. Yine de bu yöntemler yerine, uygulamayı telefona kurmak ve o şekilde kullanmak gerekir.

E – Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E – Devlet şifresini unutmuş olan ve yeni şifre almak isteyenler, birkaç farklı yol ile bunu gerçekleştirebilir. E – Devlet şifre alma işlemleri için T.C Nüfus Cüzdanı (eski kimlik kartı), Yeni Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi ya da Mavi Kart bilgileri kullanılır. Bununla birlikte tüm şifre yenileme yolları için, bir yakına ait T.C kimlik numarası da gerekir. E – Devlet sisteminin böyle bir bilgiyi talep etmesi güvenlik amacıyladır. Böylece sizin yerinize bir başkasının şifre yenileme işlemi yapması önlenmiş olur. 

Söz konusu gerekli bilgiler, E – Devlet’in web sitesi üzerinden şifre alma işlemleri yapılırken kullanılır. Giriş sayfasındaki “Şifremi Unuttum” butonuna tıkladıktan sonra ilgili şifre yenileme sayfası açılacaktır. Bununla birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak da bu işlem gerçekleştirilebilir. Şubelerin E – Devlet şifre yenileme hizmeti için aldıkları ücret ise yaklaşık 4 – 5 TL’dir. 

E – Devlet Şifre Yenileme Hizmeti Neden PTT Tarafından Veriliyor?

E – Devlet şifresi yenileme PTT tarafından verilen pek çok hizmet arasındadır. Bu hizmetin özellikle PTT kurumu tarafından verilmesi ise bu şirketin hizmet skalası ile alakalıdır. Söz konusu şirket, insan kaynakları ve iş gücü bakımından Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşlarından bir tanesidir. Dolayısıyla E – Devlet şifresi alma gibi, yoğun ihtiyaç duyulan bir konuda hizmet verir. 

PTT’ye Gitmeden E – Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Gün içinde yeterli zamanı olmayanlar, PTT’ye gitmeden E – Devlet şifresi yenileme yöntemlerini kullanabilir. Bu yöntemler oldukça basit ve kısa sürelidir. Bunun için E – Devlet sitesinin anasayfasına ulaşmak ve giriş ekranına gelmek yeterli olur. “Şifremi Unuttum” seçeneğine tıklayarak, şifre yenileme adımlarından herhangi biri seçilebilir. Böylece online E – Devlet şifresi alma işlemleri başlatılmış olur.

Ayrıca E – Devlet’e hiçbir şifre bilgisi kullanmadan giriş yapmak mümkündür. Bunun için mobil imza, e – imza, T.C kimlik kartı uygulaması ya da internet bankacılığı kullanılabilir. Fakat internetten E – Devlet şifresi almak sadece şifre yenileme uygulaması için mümkündür. İlk defa E – Devlet şifresi alacak olan herkes mecburi olarak PTT’ye başvurmalıdır.

E – Devlet Mobil İmza Nasıl Alınır?

E – Devlet girişi için mobil imza kullanmak isteyenler, ilk olarak müşterisi oldukları operatörün bu hizmeti hakkında bilgi edinmelidir. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone operatörlerinin sağladığı mobil imza hizmetleri birbirinden farklı fiyatlara sahiptir. Islak imza yerine geçen mobil imza E – Devlet’e giriş yapmayı kolaylaştırır. Ayrıca bankaların, Elektronik Kamu Alımları Platformu’nun ya da Kamu İhale Kurumu’nun gibi çeşitli kurumların web sitelerine girerken de bu özellik kullanılabilir.

Operatörlerin sunduğu ıslak imza hizmetleri ise bedellerine göre şöyledir:

  • Türk Telekom Mobil İmza Hizmeti: Aylık 4.95 TL
  • Turkcell Mobil İmza Hizmet: Aylık 10 TL
  • Vodafone Mobil İmza Hizmeti: Aylık 5 TL

Mobil imza kullanımı için bu operatörlerin hizmetlerini almak mümkündür. Ayrıca ücretlendirmeler hakkındaki detaylara ulaşmak için operatörler ile irtibat kurulması daha doğrudur.

İnternet Bankacılığı Kullanılarak E – Devlet’e Nasıl Giriş Yapılır?

İnternet bankacılığı bilgileriyle E – Devlet girişi oldukça basittir. Denizbank, Akbank, Al – Baraka, Anadolu Bank, Burgan Bank, Emlak Katılım, Fibabanka, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Kuveyt Türk, İş Bankası, Vakıfbank, TEB, ING Bank ve HSCBS müşterileri, müşteri numarası ve hesap şifresi kullanarak E – Devlet’e giriş yapabilir. Bunun için giriş ekranındaki “İnternet Bankacılığı” seçeneğine tıklamak ve açılan ekrandaki yönergeleri takip etmek yeterlidir.

T.C Nüfus Cüzdanı Bilgilerini Kullanarak E – Devlet Şifresi Nasıl Yenilenir?

E – Devlet şifre yenileme adımlarını uygulamak isteyenler ise T.C Nüfus cüzdanını ya da bilinen diğer adı ile eski kimliği, sistemde şifre oluştururken kullanılabilir. Gereken bilgiler ile birlikte, fotoğraf bölümünün tam altındaki nüfus cüzdanı numarası da doğru girilmelidir. Dolayısıyla E – Devlet yeni şifre alma işlemleri için gereken bilgiler şunlardır:

  • T.C Kimlik Numarası
  • Kimlik Seri Numarası
  • Nüfus Cüzdanı Numarası (Nüfus cüzdanının ön yüzünde yazar)
  • Birinci Dereceden Herhangi Bir Yakına Ait T.C Kimlik Numarası (Örneğin eş, çocuk, anne ve baba birinci dereceden yakınlardır)

Gerekli olan bu bilgiler, Mavi Kart ile E – Devlet şifresi yenileme işlemleri için de aynen geçerlidir. Yani Mavi Kart kullanarak şifre yenileme yapmak isteyenler de T.C kimlik numarası, seri numarası, cüzdan numarası ve bir yakına ait T.C kimlik numarasını sağlamalıdır.

Yeni Kimlik Kartı Bilgilerini Kullanarak E – Devlet Şifresi Nasıl Yenilenir?

Yeni E – Devlet şifresi almak isteyenler, Yeni Kimlik Kartı ile de bu işlemi gerçekleştirebilir. Bu işlemler sırasında kullanılacak olan bilgiler ise şöyledir:

  • T.C Kimlik Numarası
  • Kimlik Seri Numarası
  • Birinci Dereceden Herhangi Bir Yakına Ait T.C Kimlik Numarası

Yeni kimlik belgesinin yanı sıra, eski kimliğin yerine geçerli olarak verilen Geçici Kimlik Belgesi’ndeki bilgileri kullanmak da mümkündür. Nüfus dairesine giderek eski kimliğinin yerine yeni kimlik belgesi çıkartmış olanlar, ellerindeki bu belge üzerinde yazan T.C kimlik numarası ve belge numarasını ilgili boşluklara yazmalıdır. Ayrıca tüm E – Devlet şifre alma yollarında olduğu gibi, birinci dereceden yakın olan bir kişinin T.C kimlik numarasını da eksiksiz olarak yazmak gerekir.

Sayfa sonunda bulunan güvenlik kodunun eksik yazılması durumunda ise sayfa yenilenebilir. Bundan dolayı güvenlik kodunu doğru bir şekilde yazmaya dikkat edilmesi önemli bir noktadır.

İlk Kez E – Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

İlk defa E – Devlet için şifre alma işlemleri ne yazık ki telefondan gerçekleştirilemez. Bunun için herhangi bir PTT şubesine başvurulmalıdır. Başvuru esnasında kimlik belgesini ibraz etmek zorunludur. Ayrıca şifre belirleme hizmetine karşılık olarak 2 TL ücret ödenir. Bunun dışında herhangi bir ücret mevcut değildir.

E – Devlet Şifresi Telefonla Alınır Mı?

E – Devlet yeni şifre alma işlemleri hem bilgisayardan hem de telefondan gerçekleştirilebilir. Şifrenin yenilenebilmesi için E – Devlet anasayfasını herhangi bir cihaz ile görüntülemek yeterli olur. Yeni E – Devlet şifresi almak isteyenler, diyenler herhangi bir cihazı kullanarak bu adımları gerçekleştirebilir. Çünkü Google Play Store uygulamasından ya da web sitesi üzerinden bu adımlar izlenebilir.