Sağlık

Duygusal açlık: Doyum değil, pişmanlık getiriyor

Fizyolojik bir ihtiyaç olmasa bile, kişinin içinde bulunduğu ruhsal durumla başa çıkmak için yemeğe yönelmesi 'duygusal açlık' olarak tanımlanıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ezgi Dokuzlu Tezel, can sıkıntısı, öfke, üzüntü, mutsuzluk veya yalnızlık gibi duyguların, gerçek bir açlık olmamasına rağmen yeme isteğini tetikleyebileceğini belirtiyor.

Abone Ol

Nihat Nasır - Muhabir 

Dr. Tezel, "Kişi yaşadığı duygusal boşluğu veya çatışmaları yemekle doldurmaya çalışır. Özellikle sağlıksız yiyecekler tercih edildiğinde, yedikten sonra pişmanlık ve suçluluk hissi ortaya çıkar. Bu suçluluk duygusuyla oluşan huzursuzluğu bastırmak için kişi yeniden yemeğe yönelir ve bu döngü zamanla ciddi kilo artışına ve yeme bozukluklarına yol açabilir" diye açıklıyor.

Fiziksel açlığın yavaş yavaş ilerlemesinin aksine, duygusal açlık farklı bir şekilde gelişir. Dr. Tezel, "Duygusal açlıkta kişi yemekten haz alacağı yiyeceklere yönelir ve anlık kararlarla seçim yapar. Fiziksel açlıkta kişi yerken doygunluğa ulaşırken, duygusal açlıkta bu doygunluk hissi kolay kolay gelmez. Fiziksel açlık giderildiğinde suçluluk ve pişmanlık hissedilmez, ancak duygusal açlık büyük bir suçluluk duygusunu beraberinde getirir. Yeme bozukluğu olan kişi sayısı dünya genelinde artıyor ve bu durumun kontrol altına alınması için konuya dair farkındalığın artması çok önemli" diyor.

Dr. Tezel, duygusal açlıkla başa çıkabilmek için altı öneri sunuyor:

  • Sağlıklı ve planlı yemek yeme rutinleri oluşturun
  • Gerçekten aç olup olmadığınız hakkında dürüst olun
  • Açlık hissinizi bastırmak için çeşitli egzersizler yapın ve bir rutin oluşturun
  • Kolaylıkla ulaşabileceğiniz yerlerde atıştırmalıklar saklamayın
  • Gerçekten aç olmadığınız halde bir şeyler yemek istediğinizi fark ettiğinizde 1 bardak su için

Duygusal açlık genellikle aniden başlar ve kısa sürer. Bu his geçene kadar sevdiğiniz bir şeye yönelmek çoğunlukla işe yarar.

Dr. Tezel, tüm bu önerilerin problemin kalıcı çözümü için yeterli olmayabileceğini belirtiyor. "Önemli olan duygusal açlığa sebep olan sorunlara odaklanarak problemi kökünden çözüme kavuşturmaktır. Kendi çabanızla başarılı olamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın."