Dünya

Dünyanın en yaşlı adamı bugün 112'nci yaşını kutluyor

Dünyanın en yaşlı adamı olarak bilinen John Tinniswood, 112 yaşını kutlarken uzun ömrünün arkasında "özel bir sır" olmadığını vurguladı. 26 Ağustos 1912'de Liverpool'da doğan Tinniswood, bu kadar uzun yaşama nedenini bilmediğini ifade etti.

Abone Ol

Tinniswood, Nisan ayında 114 yaşında ölen Juan Vicente Pérez Mora'dan sonra dünyanın en yaşlı adamı unvanını kazandı. Gençliğinde çok aktif olduğunu belirten Tinniswood, "Ya uzun yaşarsınız ya da kısa, bunun üzerinde fazla bir şey yapamazsınız," dedi.

"ÖZEL BİR SIRRIM YOK"

112 yaşına ulaşmayı "herhangi bir şey gibi" karşıladığını söyleyen Tinniswood, "Neden bu kadar uzun yaşadım, bilmiyorum. Özel bir sırrım yok," diye ekledi.

YAŞAMINDA BİRÇOK OLAYA ŞAHİT OLDU

Tinniswood, Titanic'in battığı yıl doğmuş olup, Liverpool futbol kulübünün kuruluşundan 20 yıl sonra dünyaya geldi ve kulübün 66 büyük kupasından yalnızca ikisini kaçırdı. Birinci Dünya Savaşı başladığında iki yaşındaydı; İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında ise 27 yaşındaydı. Savaş sırasında Ordu Ücret Birimi'nde çalışarak kaybolan askerleri bulma ve erzak sağlama görevlerini üstlendi.

Şu anda hayatta kalan en yaşlı erkek aynı zamanda II. Dünya Savaşı gazisidir. Tinniswood, diyet uygulamadığını ve "Bana ne verirlerse onu yiyorum, herkes gibi," dedi. Her cuma bir porsiyon balık ve patates kızartması yiyor.

2012'de 100 yaşına girdiğinden beri her yıl hükümdardan doğum günü kartı alıyor. İlk olarak merhum Kraliçe II. Elizabeth, ardından Kral III. Charles'tan kartlar aldı.

Çocukluğundan bu yana dünyanın değişip değişmediği sorusuna ise, "Benim görüşüme göre o zamanlardan daha iyi değil, belki bazı yerlerde daha kötü," yanıtını verdi.

Dünyanın en uzun yaşayan adamı, 116 yıl 54 gün yaşayarak 2013'te ölen Japon Jiroemon Kimura'dır. En yaşlı kadın ise Japonya'dan 116 yaşındaki Tomiko Itooka'dır.