Sağlık

Dünyada en sık yapılan ameliyatlar nelerdir?

Avrupa Birliği genelinde hastanelerde en sık yapılan cerrahi operasyonlar arasında katarakt ameliyatları, sezaryen doğumlar ve safra kesesi operasyonları yer alıyor.

Abone Ol

Hastanelerde pek çoğumuz hayatımızın bir döneminde bir cerrahi müdahale geçirebiliriz. Ancak Avrupa’daki hastanelerde bazı ameliyatlar, diğerlerine kıyasla daha sık gerçekleşiyor. Bunlar arasında özellikle katarakt ameliyatları öne çıkıyor.

Katarakt ameliyatı, gözdeki lensin çıkarılması işlemidir ve AB'de en sık gerçekleştirilen cerrahi operasyon olarak öne çıkıyor. Eurostat’a göre, 2022 yılında AB ülkelerinde toplam 4,73 milyon katarakt ameliyatı yapıldı.

Katarakt ameliyatı, 16 AB ülkesinde her 100.000 kişiye düşen 1.000'den fazla kez yapıldı. Bu operasyon, Fransa'da en yaygın yapılan cerrahi işlem olurken, Romanya bu ameliyatı en az yapan ülke oldu. Fransa’da 1.493 kez yapılırken, Romanya’da her 100.000 kişi başına 500’ün altında kaldı.

Sezaryen Doğumlar

Diğer bir yaygın operasyon ise sezaryen doğum. Bu işlem, bir veya birden fazla bebeğin annenin karın ve rahminden çıkarılmasıdır. Eurostat’a göre, 2022 yılında AB’de en az 1,10 milyon sezaryen doğum yapıldı.

Bu operasyon, en çok Kıbrıs ve Romanya’da yaygın olup, her 100.000 kişiye sırasıyla 681,6 ve 446,9 sezaryen düştü. Buna karşın, Finlandiya'da bu oran oldukça düşük olup, her 100.000 kişi başına 157,3 sezaryen gerçekleşti.

Meme Koruyucu Ameliyatlar ve Diğer Yaygın Operasyonlar

AB ülkelerinde en sık yapılan diğer cerrahi işlemler arasında safra kesesi ameliyatları (kolesistektomi), diz protezi, apandisit ameliyatları, rahim alma (histerektomi) ve meme bezlerinin kısmi çıkarılması yer alıyor.

Kolesistektomi ve apandisit ameliyatlarının sıklığı, diğer cerrahi işlemlere kıyasla AB ülkeleri arasında daha az farklılık gösterdi. Ancak meme bezlerinin kısmi çıkarılması işlemi ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdi. Bu işlem Belçika'da her 100.000 kişiye 141,4 kez yapılırken, Polonya'da sadece 14,2 kez gerçekleştirildi.

Artan Cerrahi Operasyonlar

Nüfus büyüklüğüne oranla, laparoskopik histerektomi (laparoskop kullanılarak yapılan vajinal histerektomi) sıklığı neredeyse tüm AB ülkelerinde artış gösterdi. Bunun yanında, kasık fıtığı tamiri, katarakt ameliyatları ve total diz protezi işlemleri de çoğu AB ülkesinde artış gösterdi.

Azalan Cerrahi Operasyonlar

Buna karşılık, histerektomi ve apandisit ameliyatları, laparoskopik tekniklerle yapılmalarındaki hızlı büyümeye rağmen son yıllarda daha az yaygın hale geldi. 2012-2022 yılları arasında sezaryen doğumların sıklığı, veri bulunan 25 AB ülkesinden 17'sinde azaldı. Ayrıca katarakt ameliyatlarında da hastane yatışları yoluyla yapılan operasyonların sayısında düşüş gözlemlendi.